НОВИНИ ГРАД » Новини » Одеські енергетики допомагають орнітологам окільцьовувати пташенят білого лелеки

Одеські енергетики допомагають орнітологам окільцьовувати пташенят білого лелеки

Одесские энергетики помогают орнитологам окольцевывать птенцов белого аиста
Читати grad.ua у  

Орнітологи за допомогою енергетиків ДТЕК Одеські електромережі окільцювали 50 лелек, гнізда яких розташовані в Березівському та Ізмаїльському районах.

Кільцювання - метод дослідження диких птахів за допомогою прикріплення до кінцівок невеликої мітки. Для того, щоб орнітологи могли окільцювати пташенят, енергетики знеструмлюють сітки і піднімаються до гнізд. Процедура кільцювання абсолютно безболісна для лелек і допомагає отримувати важливі дані про їхні міграційні шляхи та надалі ідентифікувати їх в інших країнах.

Фахівці фіксують розміри та інші параметри пташеняти. Закріплюють на кінцівці 2 кільця - одне металеве, інше кольорове пластикове - воно дає змогу вченим отримати дані про місце кільцювання, зимівлю та маршрути міграції птаха без взаємодії з ним. Так науковці зможуть дізнатися, який відсоток птахів повертається після міграції. Дані від перших окільцьованих лелек науковці зможуть зібрати за 3-4 роки, коли птахи повернуться назад в Україну з Африки.

Як зазначили ДТЕК Одеські електромережі, незважаючи на війну в області продовжують діяти проєкти, спрямовані на захист екосистем регіону, зокрема популяції білого лелеки. За 5 років проєкту «Лелеченьки» встановлено на опорах 258 захисних платформ для гнізд.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: