НОВИНИ ГРАД » Новини » Паливний дефіцит в Україні: прогнози експертів
Паливний дефіцит в Україні: прогнози експертів
Читати grad.ua у  

Бензин по 50, газ по 42, дизель – по 57 гривень за літр. За останні тижні ціни на різні види пального в Одесі практично не змінювалися. При цьому, черги перед заправками якщо не зникли, то значно скоротилися. Заповзятливі городяни втомилися даремно витрачати час і організували чати, в яких діляться актуальною інформацією про наявність та вартість палива на колонках. Таким чином вдалося трохи збити ажіотаж. Відіграло свою роль і збільшення поставок. У західних регіонах, як стверджують експерти, проблему дефіциту вже практично ліквідовано. І в оптимістичному сценарії незабаром брак нафтопродуктів вдасться усунути по всій країні.

Щодо цін на паливо – після скасування держрегулювання вони виросли і поки що – всупереч песимістичним прогнозам – тримаються на одній позначці. Але дешевшати нафтопродукти, за оцінками експертів, найближчим часом не будуть.

За словами експерта, саме завдяки скасуванням держрегулювання цін ситуація на українському паливному ринку покращилася.

Ціна на пальне, каже директор консалтингової групи а-95 Сергій Куюн, залежатиме від наповнення ринку. Тільки відродження здорової конкуренції може призвести до зниження цін.

Утім, інші експерти висловлюють свої побоювання: відсутність контролю з боку держави може спричинити безлад на паливному ринку. За словами фахівців, трейдери сьогодні практично звільнені від дотримання будь-якої цінової дисципліни.

Загалом, підсумовують експерти, палива в Україні вже стає більше, і проблему дефіциту швидше за все вдасться усунути. А ось для вирішення питання високих цін необхідні дії з боку уряду.

Українські трейдери тим часом продовжують шукати нові джерела постачань та налагоджувати логістичні ланцюжки. За оцінками фахівців, для того, щоб повністю усунути дефіцит палива в країні, потрібно кілька місяців.



Схожі новини

Коментарі