НОВИНИ ГРАД » Новини » До міграційної служби Одеської області щодня звертається майже 3 тисячі громадян
До міграційної служби Одеської області щодня звертається майже 3 тисячі громадян
Читати grad.ua у  

До війни закордонний паспорт в Україні можна було отримати протягом семи робочих днів. Сьогодні це займає близько 3-х тижнів. Термін видачі збільшився через великий попит – розповідає керівник міграційної служби на Одещині Олена Погребняк. За словами директора, відділення служби у регіоні щодня приймають майже три тисячі громадян.

Олена Погребняк, керівник міграційної служби в Одеській області:

Але ж це хвильова ситуація і сподіваємося при поновленні роботи більшість людей вже звернулося до міграційної служби, до ЦНАПів, які відкриті на сьогодніщній день. Далі ситуація буде лише покращюватися вруховуючи те, що буде йти на спад хвиля бажаючих отримати закордонний паспорт.

Усі послуги, які міграційна служба надає громадянам України – сьогодні відновлені.

Можливо також і вклеїти фото в 25 и 45 років за бажанням людини. Можливо обміняти паспорт на карту, і про закордонні паспорти то зрозуміло, що зараз підвіщенний попит, але ми робимо таку послугу також.

За оформленням закордонних паспортів найчастіше звертаються діти, а найрідше – чоловіки, каже Олена Погребняк.

Це можливо пов'язане з ускладененим виездом, але ж чоловіки звертаются і оформлюють документи. Чому оформлюють більше дітям паспорти. Враховуючи те, що закордонний паспорт дитини діє 4 роки у більшості дітей вони закінчилися. Більшість, так щоб порівняти: 75 % кого ми приймаємо зараз  - діти.

В Україні з початку війни діє спрощена процедура виїзду дітей за кордон. Якщо дитина виїжджає з одним із батьків, то дозвіл від іншого потрібен. Інша справа, якщо дитина виїжджає з дідусем або бабусею – у цьому випадку потрібні документи, що підтверджують спорідненість.

Наприклад. Дитина є онукою тобто потрібно, щоб у дитини було свідотство про народження, і також свідотство про народження одного з батьків, щоб підтвердити родинний зв'язок з цією дорослою людиною – бабусею, дідусем з ким їде дитина. Тобто, коли ланцюжок підтверджується, то дитина в такому випадку може вийхати.

Багато приходить і людей похилого віку, які хочуть оформити закордонний паспорт, розповідає Олена Погребняк. Для громадян віком від 85-ти років діють пільги при оформленні документа.

Людям старше 85 років ОМР продовжує надання пільги при оплаті за виготовлення закордонного паспорту і ця пільга значна. І подаючи документи у будь-який підрозділ міграційної служби чи ЦНАП, мають можливість скористатися пільгою, яка надатьєся людям старше 80 років при оформленні документа.

Раніше до Одеського Управління міграційної служби масово зверталися внутрішні переселенці із південних областей – Херсонської та Миколаївської. Сьогодні через обмеження виїзду з окупованої території людей з Херсона практично немає – розповідають співробітники Управління. Водночас, збільшилася кількість переселенців з прифронтових територій Донецької області, які залишилися без документів.

Існують волонтерськи центри допомоги. Враховуючи, якщо втрачені документи, ми не кажемо про закордоний паспорт, ми кажемо про паперовий чи карту без яких неможливо стати на облік, як ВПО в соціальних центрах, волонтерську допомогу отримати, то можливо через волонтерів оформити безкоштовно такі паспорти. 

Проблем із відновленням документів не буде, запевняє Олена Погребняк. І нагадує, що внутрішніх переселенців приймають без черги.

Тобто будь-яка людина, яка була докуметована, вона може отримати послугу в такому ж порядку, на такому ж рівні з такою ж швидкістю, як і одессит.

Особлива роль міграційної служби у воєнний час – оформлення документів для українських бійців, які відважно захищали нашу землю та були поранені у бою. Багато хто з них потребує дорогого лікування та протезування за кордоном.

Це дуже молоді мотивованні хлопці. Більшість з яких в такому фізичному стані, але ж кожен з них каже, що я вилікуюсь і буде перемога за нами. Це така ситуація, якщо ми можимо щось зробити, хоч якось полегшити ситуацію, щоб їм оформити ці документи і відправити. Згодні за них сплачивати мито за оформлення щоб щось для них зробити добре, але неможливо на це дивитися і потім спокійно продовживати жити, життя змінюється.

За словами Олени Погребняк, з квітня місяця документи для виїзду закордон отримали понад 30 поранених бійців.


Схожі новини

Коментарі