НОВИНИ ГРАД » Статті » Про що може розповісти VIN-код та доцільність його розшифровки
О чем может поведать VIN-код и целесообразность его расшифровки
Читати grad.ua у  

VIN-код – унікальний ідентифікаційний номер автомобіля, що присвоюється виробником відповідно до стандартів ISO. Закріплюється за машиною назавжди. Вказується на окремих частинах ТЗ та дублюється у його документах — СТС, ПТС. Складається із 17 символів, розділених на три частини.

З чого складається ВІН-код

Символи з 1 по 3 включають інформацію про автовиробника - т.з. всесвітній код виробника (WMI). Наступні шість знаків (4-9) позначають загальні характеристики даного автомобіля (двигун, тип кузова та ін.). Останні вісім символів (10-17) вказують на точні параметри машини. Наприклад, 10-й знак означає рік випуску, 11-е підприємство, на якому було зібрано автомобіль, 12-17 знаки — серійний номер ТЗ.

Для точного розшифрування VIN-номера необхідно звернутися до виробника, автодилера, до магазину автозапчастин або скористатися спеціальними онлайн-сервісами.

Де знайти ВІН-код

Перед придбанням уживаного автомобіля рекомендується звірити ВІН, зазначений у документах та на транспортному засобі. На багатьох моделях сучасних авто 17-символьна комбінація відображається у спеціальній рамці на лобовому склі. Також вона дублюється кілька разів в інших місцях, які дуже сильно пошкоджуються:

  • перегородка відсіку двигуна;
  • поріг дверей водія (у деяких марок пасажира);
  • двигун;
  • кронштейн кріплення радіатора.

Кожен автовиробник інформує про місця розміщення VIN-коду у супровідній документації до транспортного засобу.

Чому очищають історію авто за VIN-кодом

Він-номер ніколи не змінюється, що дозволяє простежити історію експлуатації авто незалежно від кількості власників. За допомогою спеціальних сервісів можна побачити, як змінювався колір, чи була машина в аварії, чи зазнавала конструктивних змін.

Видалити ВІН-код і замінити його на новий не вийде, проте зараз широко потрібна послуга очищення історії авто. Вона включає безповоротне видалення інформації та фотографій з популярних автосайтів з результатів пошукової видачі Google.

Яку інформацію можна отримати за VIN-кодом

VIN-код допомагає коректно підібрати комплектуючі та запчастини, звівши до мінімуму ризик помилок. Нерідко навіть у екземплярів зі схожими технічними характеристиками та комплектаціями розрізняються окремі деталі, що пов'язано з їх виробництвом у різний час та зміною елементів деяких вузлів.

ВІН-номер точно інформує про накладені на автомобіль обмеження та обтяження:

  • арешт;
  • заставу;
  • викрадення, розкрадання;
  • заборону реєстрацію.

Винести обмеження можуть органи слідства, суди, митні органи, ДАІ. Власник має право експлуатувати такий автотранспорт, але не зможе зняти з обліку та переоформити. Подібні екземпляри часто купують задешево перекупники, щоб продати їх довірливим покупцям, не обізнаним про подібну каверзу.

На підставі VIN-номера надається інформація про участь автомобіля у дорожніх аваріях, які реєструвалися та занесені до бази ДАІ. Відомості актуальні для потенційних покупців, оскільки приватні продавці і навіть автосалони не люблять поширюватися про ДТП, їх наслідки та виконаний ремонт.

За допомогою сервісів, які доступні українським користувачам — vincleaning.com, automoli, carvertical, vinmentor, avtotest та ін. можна дізнатися про кількість аварій, місце отримання та характер технічних пошкоджень. Може з'ясуватися, що було порушено геометрію кузова, авто знаходиться в тоталі і купувати його вкрай ризиковано.

Перевірка за ВІН-кодом допоможе дізнатися про кількість колишніх власників, тривалість володіння та про їх статус — фізособу або юрособу. В останньому випадку є можливість, що автомобіль використовувався в таксі, каршерингу, службах доставки і сильно зношений.

Можливість підробки VIN

Теоретично будь-який ВІН-код можна підробити, але виконати такі махінації без залишення слідів практично неможливо. У зміненому коді окремі знаки відрізнятимуться з оригінальними за кольором, глибинкою та іншими ознаками. Через розміщення комбінації у кількох місцях зловмисникам необхідно міняти їх усе, що робить підробку дуже трудомісткою.




Схожі новини

Коментарі