НОВИНИ ГРАД » Статті » Ювілей витамину D3 – його роль нині та як приймати?

Ювілей витамину D3 – його роль нині та як приймати?

Читати grad.ua у  

Іноді чуємо просто "D", а іноді - "D3", і уява супроводжує почуте одним і тим же чином в обох випадках: ми вважаємо що це - одне й те саме, бо навряд чи коли вивчати цей питання досконально. Настав час розставити все по своїх поліцях.

Історія походження

Офіційна наука відкрила його 1922 року, і оскільки на той час вже були відомі три витамини, то новачка назвали четвертою літерою латиського алфавіту. Досліди ставилися на собаках, які виростали у суворих полярних умовах, і, маючи небагато поживних речовин у своєму раціоні, страждали на неправильне розвиток кістяка. Їм давали риб'ячий жир, наповнений витамином А, і справи у піддослідних пішли в гору. Усі лаври дісталися цьому витамину. Але англійський науковець Є. Мелленбі вилучив його з жиру і побачивши не менш високий результат. То ж він і вирішив: у червоній рибі присутня ще якась життєдайна сполука, завдяки якій собаки вилікувалися від рахіту. Виокремивши її з харчової рідини, він тим самим установив день народження такого відомого нині витамину D.

Пізніше американський науковець Г. Стінбок, досліджуючи хворих щурів, опромінивши їжу ультрафіолетовими лучами і, ознайомившись з результатами експерименту, повинен засвідчити, зростання в ній вмісту витамину D. Оскільки вже було відомо, що ультрафіолет міститься в лучах сонячного світла, німецькі науковці дійшли висновку, що людина може отримувати витамин під час прогулянок у безхмарні дні. Цей вид назвали "ергокальциферол", або ж просто D2, а його більш популярну форму "холекальциферол", став відомий як витамин D3.

Революція у медицині

Отже, найперше, з чим стали боротися медики, озброївшись сонячним витамином – це рахіт. Крім того, високих результатів було досягнуто і в лікуванні інших хвороб кісток: остеопороз, остеомаляція (кістки, бідні на мінералі), не зростання переламів, елементарне порушення обміну кальцію – головного будматеріалу кістяка.

Пізніше, завдяки безперервним досвідам та експериментам із самим витамином D3, було відкрито безліч інших його "здібностей". Отже, крім захисту кісток – регуляція жирової тканини, підживлення імунітету, змоложення шкіри, правильна робота серця, захист від онкозахворювань.

Так, на сьогодні це є незамінна речовина, що допомагає боротися з такими напастями як:

  • репродуктивні проблеми;
  • розпорошення уваги, незібраність, депресії;
  • нормалізація сну, його недостатня ефективність як відпочинку;
  • ожиріння;
  • серцево-судинні хвороби;
  • цукровий діабет;
  • автоімунні порушення щитоподібної залози

Кому і скільки вживати

У зимову пору року (а також ранньої весни чи наприкінці осені) навіть збалансоване харчування не в змозі достатньо заповнити потребу організму в вітаміні D3. У групі ризику – особи похилого віку, офісні працівники, що проводять світловий день у приміщеннях, мешканці задимлених міст.

На індивідуальному прийомі лікар врахує не тільки ці фактори, а й масу тіла, анамнез, наявні та вже подолані захворювання, активний чи малорухливий спосіб життя. У літню годину прописані ним дози будуть досить таки незначними, особливо, якщо ви постійно маєте у своєму раціоні оселедці, лосось, іншу жирну рибу; сир та молоко; жовтки яєць. Та якщо темп вашої життя не дозволяє рухатися достатньо, змушує день проводити у поміщенні, харчуватися нерегулярно та незбалансовано – вам час озброїтися D3-вітамінними фармакомплексами.

Що нам пропонують вже зараз

Компанія "Bluebonnet Nutrition" презентує, зокрема, 50-міліграмові желатинові капсули у пляшечках по 250 шт. Вони, згідно з рекомендаціями виробника, стануть спутником при остеопорозі, підвищеному тиску і рівні цукру в крові; при болю у м'язах та захворюваннях шкіри, при недугах сердечно-судинної системи та нырковой недостатності; проблемах зі щитовидною залозою та при ослабленому імунітеті.

Ювілей вітаміну D3 – його роль нині та як приймати

А фірма "Now Foods" приготувала нам ті ж капсули D3 у тій же кількості, в тому ж желатині і з тими ж рекомендаціями, але позначивши цей продукт написом "High Potency" на плячечці - чоловіки припиняти свій вибір, мабуть, на ній.

вітамін D3

Для малюків компанія "Carlson" пропонує упаковку на 60 вегетаріанських жувальних конфет, які слід вживати з чотирьох років по одній жуйці на день.

Дози та передозування

Дорослим же рекомендовано щодня глотати по одній капсулі двічі на день. Проте – не забувайте про поради лікаря і про рекомендації в інструкції самого препарату.

Надлишок витамину може призводити до збільшення рівня кальцію у крові. Втім, токсичні явища фіксувалися дуже рідко, хіба що при багаторічному вживанні витамину супутно з високими дозами кальцію. Симптоми передозування: слабкість, тошнота, часті сечовипускання, закріпи.

У такому випадку просто припиніть вживання, або відрегулюйте з лікарем регулярність прийому і тип препарату.




Схожі новини

Коментарі