НОВИНИ ГРАД » Статті » Як впоратися з емоційним вигоранням
Как справиться с эмоциональным выгоранием
Читати grad.ua у  

Людей, не схильних до вигорання, немає. Кожен стикався із цим синдромом. Раніше вважали, що такі речі трапляються лише на роботі. Але вигорання може виникнути й у творчості, і в спілкуванні з людьми, і в побуті. Воно виявляється не одразу: поки ми пояснюємо власний стан втомою, виснаження посилюється та призводить до сумних наслідків. Як його розпізнати та вчасно знешкодити?

Причини та симптоми емоційного вигорання

Крім роботи, причинами вигорання можуть стати відносини в сім’ї, напружений ритм життя або, навпаки, «день бабака», токсичне оточення, тривала відмова від своїх бажань, систематичний недосип і шкідливі звички, відсутність зовнішніх джерел, з яких ви могли б черпати енергію.

Спочатку синдром майже непомітний: ну що там поганий настрій і нічого не хочеться, з усіма буває. Ось тільки зі втомою можна впоратися за вихідні, а з емоційним вигоранням — ні. Згодом воно посилюється, зростають нервова напруга, тривожність та роздратування, з’являються відчуття самотності та порожнечі. У такому стані жити активно стає неможливо. Організм переходить до енергозберігального режиму, витрачаючи мінімум необхідних сил. Настає байдужість до всього. Це означає, що настав час бити на сполох.

Эмоциональное выгорание

У жодному разі не картайте себе

Ресурси тіла та психіки обмежені. Наприклад, ми не в змозі бути бадьорими весь час, спати доводиться в будь-якому випадку. Так само в якийсь момент закінчується й емоційний заряд.

Навіть якщо деякі колеги на роботі неймовірно продуктивні, не варто їм заздрити та докоряти собі нездатністю працювати в тому ж обсязі. У кожного з нас свій тип нервової системи та сприйняття навколишньої дійсності. Це те саме, якби ви почали засмучуватися, що не народилися Ілоном Маском чи Марго Роббі. Можна, звісно, ​​сісти у кутку та погорювати з цього приводу. Але який сенс? Чи не краще подбати про себе та про гарне самопочуття? Ніхто за вас не зробить цього.

Саме зараз виконайте одне зі своїх бажань. Улюблена страва з ресторану, елегантні парфуми на EVA.UA, шикарна брендова помада — нехай це буде дрібниця, але вона потішить вас. А далі починайте тотальне відновлення.

Візьміть відпустку та проведіть її із задоволенням

Візьміть відпустку та проведіть її із задоволенням

Перемогти моральне виснаження допомагає як активний відпочинок, так і лінивий релакс. Можна кудись виїхати чи скласти собі програму вдома. Головне — викреслити робочі завдання, задушливу рутину та інші чинники, які змушують почуватися погано. Настав час згадати, що задоволення існує. І подолати вигорання.

Обирайте лише ті дії, які подобаються та надихають, спробуйте те, що давно хотіли. Користуйтеся нагодою та відрегулюйте сон, висипайтеся! Займіться фізичною активністю до душі. Зал та монотонні вправи навіюють тугу? Запишіться на танці, йогу, у басейн або на курси самооборони, бігайте в парку або почніть зі звичайної швидкої ходьби. Спробуйте відчути своє тіло та знову наповнити його енергією. Будь-які тілесні практики, такі як розслаблювальний масаж і лазня, теж чудово підійдуть.

Як запобігти емоційному вигоранню

Як запобігти емоційному вигоранню

Вчасно помітили тривожні дзвіночки у своєму стані? Не пускайте на самоплив. Вижмете із себе всі соки — і наслідки можуть бути жахливими. Якщо немає можливості взяти відпустку, можна згладити кути в поточному стані.

  • Підшукайте відповідне хобі — те, що не напружує та дарує винятково або переважно (з урахуванням випадків, коли щось не вдається і потрібно трохи терпіння) позитивні емоції, відновлює внутрішні сили.
  • Найкраще — ворог хорошого. «Синдром відмінника» часто сприяє вигоранню. Не намагайтеся в усьому показувати найкращі результати та доводити будь-яку роботу до уявної досконалості. Це лише знижує продуктивність і призводить до морального виснаження. Спробуйте налаштуватися на просто якісне виконання без помилок та поділяйте завдання на термінові та важливі.
  • Навчіться говорити «ні». Не має значення кому: начальнику, колегам, родичам, сусіду. Поговоріть про надмірну завантаженість із шефом, апелюючи об’єктивними фактами. Не беріть на себе обов’язки інших працівників, хоч би як вас благали — не піддавайтеся маніпуляціям. Запросили до гостей, але ви не хочете йти? Чемно відмовтеся.
  • Використовуйте соціальні ресурси. Комусь у такі моменти хочеться менше спілкування, а хтось потребує підтримки. Якщо у вас другий випадок, можливо, настав час зустрітися з друзями та відвідати рідних. Іноді однією з причин емоційного вигорання є неусвідомлена соціальна ізоляція.
  • Зменшуйте рівень напруги. Робіть перерви в роботі, ходіть на масаж хоча б раз на тиждень, гуляйте, слухаючи у навушниках улюблену музику, тіште себе новими речами та враженнями, обмежуйте неприємні контакти.

Ключ до одужання — турбота про себе. Щоб подолати вигорання, потрібно усвідомлено прагнути гармонійного та здорового життя. Робіть кроки назустріч щастю щодня, навіть якщо вони будуть зовсім малі.




Схожі новини

Коментарі