НОВИНИ ГРАД » Статті » Як зрозуміти, що бізнесу потрібний кредит?

Як зрозуміти, що бізнесу потрібний кредит?

Читати grad.ua у  

Чи варто звертатися до банку за позикою для розвитку підприємства чи обійтися самотужки? Над цим питанням рано чи пізно доводиться замислитись практично кожному бізнесменові. З одного боку, це чудовий поштовх до масштабування та виходу на нові ринки, з іншого — боргові зобов'язання, які можуть не окупитись.

Щоб розвіяти сумніви, пропонуємо розглянути головні ознаки, що настав час взяти кредит, а також наочно розглянемо як позика допомагає бізнесу підняти доходи.

Навіщо компанії беруть кредити?

Основна причина, щоб оформити банківську позику – розвиток підприємства. Щоб залишатися на плаву, компанії потрібно постійно зростати: відкривати філії, оновлювати обладнання, впроваджувати нові процеси, покращувати продукцію, випускати нові товари тощо. Усе це потребує фінансових вливань. Щоб не витрачати власних грошей, підприємці зазвичай використовують кредитні пропозиції перевірених фінансових установ. Наприклад, Ідея Банк має кредитування юридичних осіб на вигідних умовах. Детальніше можна дізнатися на офіційному сайті - https://ideabank.ua/ru/business/credits.

Чи варто брати кредит?

Кредит для бизнеса

Для початку варто переконатися, що позика необхідна. Для цього потрібно відповісти на два запитання:

  1. Чи є сенс зараз брати кредит і які перспективи він відкриває для компанії?
  2. Чи зможе підприємство виплачувати відсотки і не йти у мінус?

Розглянемо кожний пункт докладніше.

Чи є сенс у кредитуванні?

Головний показник, що бізнесу варто взяти позику у банку — отримані кошти дають конкурентну перевагу. Тобто компанія зможе вкласти ці гроші в розвиток і вийти на вищі показники продажів, а як наслідок — вищий дохід. Пам'ятайте, що не всі фінансові вливання позитивно впливають на бізнес. Потрібно ретельно продумати свою стратегію розвитку.

Чи потягне компанія виплату відсотків?

Головне правило — дохід підприємства має перевищувати відсотки за кредитом та бути достатнім для роботи бізнес-процесів, у тому числі для виплати зарплати працівникам.

Розглянемо такий приклад. Підприємство заробляє 100 000 грн. прибутку на кожному вкладеному мільйоні. Його річний дохід – 1 200 000 грн. Вирішивши розширити бізнес, компанія бере кредит у банку на 500 000 грн. під 15% річних, що приносить додаткові 600 000 гривень доходу. Провівши нескладні розрахунки, ми дізнаємося, що відсотки за кредитом становлять 75 000 грн, тобто повернути бізнес має 575 000 грн. 500 000 грн. (кредит) + 600 000 грн. (додатковий дохід) - 575 000 грн. (погашення заборгованості) = 525 000 грн. на рік. Тобто +43750 грн прибутку щомісяця.

Пам'ятайте, що брати позики варто лише у банках. Вони пропонують гнучкі програми, прозорі умови та лояльніші відсоткові ставки, ніж можуть запропонувати інші кредитори.




Схожі новини

Коментарі