НОВИНИ ГРАД » Статті » Хвороби очей у собак: симптоматика
Хвороби очей у собак: симптоматика
Читати grad.ua у  

Забезпечення здоров’я, енергійності та довголіття домашніх улюбленців – важлива задача власників собак. Для цього слід робити профілактичні огляди та слідкувати за поведінкою, апетитом та активністю тварини.

Зміни в поведінці, зовнішньому вигляді, зниження рівня активності, відсутність апетиту – все це може свідчити про появу хвороби очей у собак. Основними симптомами хвороб, пов’язаних з очима, є почервоніння чи запалення очей, зміна відтінку білка ока, збільшення рогівки та втрата її прозорості.

Якщо хвороба викликає у тварини біль та незручності, то собака може стати чутливою до світла, часто моргати або терти головою о підлогу чи якісь предмети. В разі важкого перебігу захворювання домашні улюбленці можуть значно втратити зір або повністю осліпнути, тому важливо своєчасно виявляти хвороби очей у тварин та звертатися до ветеринарів для їх лікування.

Глаукома у собак: первинна та вторинна

Одним із частих хронічних захворювань очей у собак є глаукома, яка досить часто спричинює сліпоту у тварин. Глаукома може бути двох видів – первинна та вторинна. Причиною появи первинної глаукоми є генетика. Тобто деякі породи собак більш схильні до появи захворювань очей. Причинами вторинної глаукоми стають травми або інші проблеми очей.

Підступність глаукоми в тому, що на початкових етапах досить складно виявити проблему через відсутність або непомітність симптомів. Якщо у вас з’явилась підозра появи глаукоми у домашнього улюбленця, то слід оперативно звернутися до спеціаліста для профілактичного огляду.

Найчастіше первинна глаукома може виникнути у таких порід собак, як кокер-спанієлі, шарпеї та біглі. Тому власникам домашніх улюбленців перелічених порід слід звертати увагу на зміни у зовнішньому вигляді очей тварин та регулярно відвідувати ветеринара.

Діагностика хвороб очей у собак передбачає проведення огляду ветеринаром, вимірювання внутрішньоочного тиску (тонометрія) та офтальмоскопію. За допомогою використання сучасних діагностичних методик можливо виявити захворювання на ранній стадії, що в результаті підвищить ефективність лікування та знизить негативні наслідки.

Профілактика виникнення первинної глаукоми полягає у підтримці збалансованого раціону та захисту собаки від травм, що можуть спровокувати появу захворювання.

Серед основних причин виникнення вторинного типу глаукоми у домашніх улюбленців є:

  1. Ретинальне відшарування.

  2. Ураження судин всередині ока.

  3. Катаракта.

  4. Запалення внутрішньої структури ока.

Лікування хвороб очей у собак

Лікування хвороб очей у собак

Якщо у тварини виявлена глаукома, то у більшості випадків ветеринари призначають медикаментозне лікування, яке може включати краплі проти запалення, різноманітні засоби та препарати, які покращують відтік внутрішньоочної рідини та знижують внутрішньо очний тиск.

Якщо медикаментозне лікування не було ефективним або око серйозно пошкоджене, то спеціалісти можуть призначити хірургічне втручання, шляхом лазерної коагуляції, циклодеструкції або хірургічної гоніотомії.

Під час лікування тварини від хвороб очей важливо створити максимально комфортні умови, якісне харчування та піклуватися про домашнього улюбленця. Правильно підібране лікування та своєчасність виявлення хвороби – запорука швидкого одужання собаки та збереження зору.




Схожі новини

Коментарі