ГРАД » Новости » Відпочиваючи на природі необхідно пам'ятати про кліщі
Відпочиваючи на природі необхідно пам'ятати про кліщі
Читать grad.ua в  

Настало довгоочікуване літо. Так як пляжний відпочинок цього року став небезпечним, багато одеситів воліють проводити час, вибираючись із сім'єю на пікнік у парки та зелені зони. Однак, тут на людей чекає інша небезпека – кліщі. Червень – період їхньої найбільшої активності. Щоб уникнути укусу паразитів, слід брати із собою спеціальний спрей та вдягати одяг, який повністю закриває тіло, – кажуть лікарі.

Дмитро Заклепний, лікар-хірург КНП «Дитяча міська поліклініка» МР:

Якщо ви вже вирішили поїхати на прогулянку чи десь піти, треб одягати одяг монотонний світлих тонів. Під час прогулянки дитину можна так зацікавити дитину тим що ведете таку гру. Наприклад - знайди на собі комашку. І постійно повинно робити самоогляд або взаємоогляд, щоб виявити кліща. 

Кліщ присмоктується протягом 15-20-ти хвилин, виділяючи при цьому власний анестетик, що робить укус майже безболісним. Як правило, біль та дискомфорт у місці укусу виникає через кілька годин, розповідають фахівці. Тому помітити кліща вчасно – не так вже й просто.

Ви вже прийшли додому, треба ретельно оглянути дитину, оглянути місця там де вуха, шия, волосяна частина голови, там де кліщі найбільш часто фіксуються, одяг який ви використовували на прогулянці слід обробити, або взагалі його не заносити додому без попереднього огляду. 

На наявність кліщів необхідно перевірити усе та всіх, хто побував на природі. Будь-який непомічений вчасно паразит може надовго оселитись у вашому будинку, попереджають фахівці.

Кліщі можуть зафіксуватися не в день коли ви були на прогулянці, вони можуть мігрувати. Наприклад, якщо це собака в домі, або якщо він десь на одязі залишився, або він випав з букету польових квітів. Так він може мігрувати і зафіксуватися на наступний день після того коли, ви вже такі спокійні, ви там все оглянули, але нічого не знайшли. 

Видаляти кліща необхідно пінцетом або спеціальними пристроями, захопивши його якомога ближче до шкіри. Також фахівці радять використовувати при цьому рукавички.

Виявили кліща. Якщо немає змоги піти в лікарську установу, ви просто берете його не голими руками, а якщо там є рукавичка або якісь марлеві, його огортаєте марлею, і поступово в боки розхитуючи його легенько витягуєте. Фіксувати кліща потрібно аж під саму основу і витягувати перпендикулярно. 

Після того, як вдалося дістати паразита, необхідно обробити місце укусу антисептиком, а також поспостерігати за подальшим самопочуттям потерпілого. Фахівці відзначають, що після укусу кліща можуть розвинутись ускладнення.

Якщо дитина або ви на собі виявили кліща і потім його зняли, і після у вас там підвищення температури, якщо на місці укусу утворюється кільцеподібна діадема, якщо ви відчуваєте м'язову слабкість, виник такий стан коли ви цей стан пов'язуєте саме з укусом, треба дуже швидко звернутися в лікувальну установу. 

Самого кліща слід помістити в спеціальну ємність та доставити для обстеження до лабораторії.

Там вже спецціалісти виявляють чи в ньому є якийсь збудник захворювань чи немає. Тобто його поміщають в герметичну якусь установу або зверху просто марлею прикривають, або можно просто намочити шматочок вати кинути туди і впринципі він буде зафіксований і ви його довезете в лабораторію на дослідження.

Кліщі можуть бути переносниками хвороби Лайма, енцефаліту та інших захворювань. Тому важливо пам'ятати про правила безпеки і не наражати себе на неприємні ризики.


Похожие новости

Комментарии