НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Чи реально повернути робочі руки в Україну?

Чи реально повернути робочі руки в Україну?

Читать grad.ua в  

У сусідній Польщі забили на сполох. Ось, уривок із досліджень, які розшукав на спеціалізованих сайтах. Цитую:

У Польщі не вистачає працівників через виїзд українців на заробітки в інші країни ЄС. Найбільше не вистачає звичайних робітників. Наразі на ринку 92,8 тисяч вакансій. Наступного року уряд Польщі планує переглянути зарплати всім працівникам.

Українці їдуть до країн Євросоюзу, щоб знайти кращу роботу, особливо відіграє роль зарплата. Німеччина обігнала Польщу за кількістю українських біженців у 2022-2023 рр. Ще в серпні минулого року понад 1,3 мільйона осіб скористалися тимчасовим захистом у Польщі, у Німеччині їхня кількість була 680 тисяч. Про це було оголошено на платформі міграції EWL в останньому звіті нові тенденції міграції.

На кінець червня 2023 року в Німеччині було зареєстровано близько 1,1 мільйона громадян України. У Польщі їх було близько 975 тисяч.
Поки що важко заповнити прогалини в пропозиціях роботи, незважаючи на те, що українці традиційно у вересні виїжджають за кордон на заробітки і повертаються додому на новорічні свята. Високий виробничий сезон розпочався місяць тому, і є багато пропозицій на вибір, - розповідає Мар'яна Семенюк директорка з підбору персоналу Міграційної платформи EWL.

Назву кілька цифр. Це зарплата робітників, які не мають високої кваліфікації. Погодинна мінімальна оплата до 23 злотих. І така ж щомісячна "мінімалка" - від 4 до 4,5 тисяч злотих.

Але нагадаю уривок із дослідження, яке я навів на початку цього матеріалу, - українці тепер швидко залишають Польщу і прямують до країни, де оплата праці значно вища, - до Німеччини, Нідерландів та інших країн старої Європи.

Чи повернуться наші співгромадяни додому? Цим питанням сьогодні перейнялися в Кабінеті міністрів України. Ось, що говорить міністр економіки Юлія Свириденко:

є чотири ключові чинники, які впливають на повернення українців: безпека, можливість працевлаштування або підприємницької діяльності, можливість навчання і забезпечення житлом.

Ну, далі визнання, що все це, - перераховане вище, - відбудеться, звісно, після закінчення війни. І, зрозуміло, перераховуються програми, які сьогодні вже в розробці.

А я, от, не був би настільки оптимістичним. І тут знову процитую зізнання одного з авторів польського дослідження, з якого розпочав блог:

Потрібні великі зусилля, щоб заохотити українських біженців повернутися в Польщу", - каже професор Ян Малицький. Він порівняв українців, які їхали до Німеччини, з поляками, які емігрували на Захід. "Дуже мало повернулося", - зазначив він.
Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі