Новини Одеси 07.09.2024

Головні новини Одеси за 7 вересня 2024 року

Інсульти стають все молодше, а причин для їх появи стає все більше, - говорять медики. Сьогодні викликати інсульт можуть навіть звичайні контрацептиви, якщо пацієнтка вживає їх без нагляду лікаря. Про це, а також про сучасні методи лікування загрозливої хвороби в студії Граду розповіли лікарі-кардіологи.

8 вересня світ вшановує пам’ять жертв фашизму. Це жахливе явище знищило під час Другої світової мільйони людських життів. Було засуджено. Але так і не зникло остаточно. Україна сьогодні як ніхто відчуває на собі наслідки не вивчених уроків минулої війни. Про це в студії “Граду” ми говорили з істориком і директором музею Геноцидів Павлом Козленко.

У другу неділю вересня в Україні також вшановують восьмидесяті роковини початку депортації українців у вересні 1944 року з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини. Процес депортації тривав аж до 1951 року. Рідних домівок було позбавлено близько 750 тисяч українців.

Нові горизонти в навчанні. В Україні запрацювала екосистема для надолуження освітніх втрат із залученням штучного інтелекту. Першими її запровадили у цифрових освітніх центрах в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, створених ЮНІСЕФ та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти.

Він один із найцінніших фахівців у сучасній українській армії. Робота снайпера вкрай важлива під час нинішній війни і потребує високого рівня професіоналізму та дисципліни. Тож, і тренування проводяться систематично. Підрозділ отримав нові снайперські гвинтівки UAR-10 (Ю-Ар-10). Наразі – захисники пристрілюються, підганяючи зброю «під себе». Як зсередини виглядає тренування елітного підрозділу стрільців ЗСУ бачили наші колеги, військові кореспонденти Телерадіостудії Міністерства оборони України Бриз.

Зберегти планету від екологічної катастрофи. Здавалося б, ці слова дуже загальні. Але сприяти цьому може кожен з нас – і не треба докладати якихось над зусиль. Мова йде про пластик, який, до речі, шкодить не тільки екології, а й здоров’ю – і людей, і тварин.

Відмова від використання пластику – це турбота і про довкілля, і про тварин, і про власне здоров’я. Бо, наприклад, повторне використання пластикових пляшок, або зберігання напоїв в них на сонці – може нашкодити організму, зауважують фахівці.

Сонячних днів стає все менше, і забрати з собою проміні сонця в зиму у буквальному сенсі неможливо. Але є люди, які допомагають нам бачити яскраве світло коли завгодно. Це – художники. Наша знімальна група завітала до творчої майстерні заслуженої художниці України Надії Фомічової, полотна якої пронизані світлом.

Диктор новин: Сергій Градов

Схожі новини

Коментарі