Новини Одеси 02.08.2024

Головні новини Одеси за 2 серпня 2024 року

Вдень 2 серпня Одеса пережила чергову атаку, місто обстріляли балістичними ракетами з тимчасово окупованого Криму. У різних районах чули близько 4-5 потужних вибухів, працювала ППО. А у ніч проти п'ятниці і вранці російська армія також ударила по 17 населеним пунктам Херсонщини. Пошкоджено більше 30 об'єктів інфраструктури, постраждали мирні жителі.

Підпалювали машини військових. На Одещині затримали чоловіків, яких підозрюють у роботі на російські спецслужби.

І ще в Одеській області правоохоронці затримали киянина, який організував незаконне переправлення чоловіків призовного віку за кордон. За свої послуги ділок брав по 10 тисяч доларів з кожного ухильника.

Електронний чи паперовий? Міністерство оборони України надало роз'яснення щодо юридичної сили версій військового квитка.

Українські медики попереджають про активізацію отруєних павуків. Особливо це стосується півдня, де наразі спостерігається аномальна спека. Найбільшу загрозу в цьому сенсі становлять каракурти – і днями на Одещині вже був зафіксований випадок, коли цей доволі небезпечний павук вкусив людину. Докладніше про каракуртів, як запобігти зустрічі з ними та про екстрені дії при укусі, дивіться далі.

Фахівці арахнологи зазначають: каракурт ніколи не нападає першим, а кусає лише коли відчуває небезпеку. Зустрічається зазвичай, на півдні країни.

20 000 першокласників Одещини готуються сісти за шкільні парти 1 вересня, повідомили в Одеській ОВА. В очному форматі планують працювати близько 600 шкіл. Наразі в області продовжується робота щодо забезпечення освітніх закладів укриттями.

Перед початком нового навчального року лікарі закликають батьків перевірити зір дітей. Зважаючи на те, що уроки часто проводитимуться онлайн, навантаження на очі малечі зросте. Лікарі 5-ї дитячої поліклініки дають певні поради, як захистити один з найважливіших органів сприйняття у насичений навчальний період.

Навіть якщо батьки не бачать якихось проблем із зором, лікар радить проводити огляд щонайменше раз на рік. І стосується це не лише більш дорослих дітей, адже сучасна офтальмологічна техніка та лікарняні методи дозволяють дослідити стан ока навіть у малечі.

Коронавірус - локдаун, повномасштабне вторгнення – блекаут. Українська система освіти через виклики часу опинилася віч-на-віч з необхідністю цифровізації учбових процесів. Був період або онлайн-навчання, або зовсім ніякого. І за допомогою провідних телекомунікаційних компаній, серед яких на Одещині є лідером компанія ТЕНЕТ, - освітяни вистояли.

У країні, що переживає важкі воєнні часи, роль снайпера стає невід'ємною складовою високотехнологічної та стратегічної оборони. Чи можна взяти інтерв’ю у снайпера? Можна, якщо знайдете, - жартують українські захисники. Наші колеги військові кореспонденти Телерадіостудії Міністерства оборони України Бриз поспілкувалися із стрільцем ЗСУ на позивний «Швед».

Внести свій вклад в наближення перемоги сьогодні прагнуть майже всі – незалежно від віку та стану здоров’я. Люди з інвалідністю – підопічні одеського дитячого будинку-інтернату - займаються кропіткою роботою – в’яжуть речі, плетуть маскувальні сітки, а ще – створюють чудові бісерні картини та вишиванки. Про волонтерську діяльність інтернату дізнавалися наші кореспонденти.

Пораймос - забутий геноцид. Таку назву має виставка, відкриття якої відбулось у Міжнародний день пам'яті жертв нацистського геноциду ромів. Ця експозиція висвітлює трагічну сторінку історії ромського народу, який зазнав масових переслідувань та знищення під час Другої світової війни. Організатори прагнуть привернути увагу громадськості до цієї теми та вшанувати пам'ять загиблих ромів.

Диктор новин: Олена Астрахович

Схожі новини

Коментарі