Новини Одеси 18.07.2024

Головні новини Одеси за 18 липня 2024 року

Уночі проти четверга над Україною збили 16 «шахедів» і дві ракети Х-59. Більшість цілей знищили на східному напрямку. А на правобережжі Херсонської області внаслідок російських атак постраждали семеро мирних жителів.

Заробляли на гуманітарці. В Одесі викрили незаконну схему збагачення на продажу автомобілів, ввезених під виглядом гуманітарної допомоги для військових. З'ясувалося, що керівник громадської організації та його двоє подільників збували транспорт для отримання особистого прибутку, за що й будуть покарані за законом.

Отримати бронь за годину. Відтепер керівники критично важливих підприємств, та тих, хто забезпечує потреби Сил оборони, можуть забронювати співробітників через портал Дія.

Вони - захисники Батьківщини і тепер держава намагається надати їм комплексну допомогу. На Одещині реалізується програма забезпечення ветеранів житлом, діють проєкти щодо їхньої фізичної реабілітації та професійної адаптації, зокрема у наданні робочих місць і отриманні нової спеціальності. Про ці та нові ініціативи в цій галузі розповіли в Одеській обласній військовій адміністрації.

Соціальні працівники вивчатимуть потреби не лише ветеранів, а й їхніх родин. На місцях також буде запроваджений так званий «паспорт громади», що містить інформацію про потреби мешканців громади, включаючи ветеранів.

Життя за обмеженим графіком подачі та відключення світла та постійні занепокоєння через ворожі обстрілами. Нажаль, такі умови сучасних реалій більшості українців. Проте є першочергові потреби повсякденного життя. Стосується це користування електроенергією й наразі через проблеми в енергетиці, графіки подачі послуги значно скоротилися. Чого очікувати українцям у найближчі місяці та взагалі які перспективи щодо забезпечення громадян електроенергією, ми поцікавилися в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука.

Український борщ може здорожчати вже у другій половині осені через проблеми з електропостачанням. Такий прогноз дає Максим Гопка, аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу».

На Одещині вогнеборці врятували життя маленькій косулі. В екосистемі Роздільнянського району спалахнула пожежа. Під час гасіння рятувальники помітили перелякану тварину, яка не змогла втекти від вогню і ледь не загинула.

Економіка країни адаптується, попри потрясіння спричинені війною. До Одеси літнє море приваблює людей і галузь гостинності не встигає приймати туристів. У розпалі курортного сезону вже можна прогнозувати, що він буде кращим, ніж у два перші літа війни.

Навіть під час воєнного стану українці продовжують їздити на відпочинок до Одеси. Багато хто шукає можливості оздоровити дітей і розслабитися від стресу й напруги. Південна Пальміра залишається популярним містом-курортом, хоча безпека й досі залишається важливим питанням.

Українці, які з початком повномасштабної війни виїхали в різні країни, часто шукають там те, що зв’язує їх з рідною країною. В канадському місті Торонто осередком української культури є музей Тараса Шевченко – єдиний музей кобзаря на американському континенті. Багато років їм керує випускниця Одеського південноукраїнського педагогічного університету Людмила Погорелова. Про виставку малюнків юних українських художників, про те, як музей допомагає Україні – дивіться в нашому репортажі.

Музей Шевченко в Торонто до початку війни два роки був зачинений у зв’язку з ковідом – розповідає директорка музею. І на початку 2024-го року планувалося проведення дитячої виставки, присвяченої творчості Шевченка. Коли розпочалася повномасштабна війна, встало питання – чи на часі святкування дня народження поета?

Дихати стане трохи легше. Аномальна спека на Одещині тривала понад тиждень і от нарешті будуть незначні зниження температур, та навіть місцями короткочасні дощі. Синоптики Гідрометцентру Чорного та Азовського морів прогнозують невелике падіння стовпчика термометра, через вплив антициклону під назвою «Фредерік».

Диктор новин: Ірина Мінаєва

Схожі новини

Коментарі