НОВИНИ ГРАД » Новини » Алергія на амброзію: що треба знати
Алергія на амброзію: що треба знати
Читати grad.ua у  

Амброзія виникла в Україні не так давно. Є думка, що близько століття тому її завезли через одеський порт разом із зерном, яке транспортували з Америки, яка є її батьківщиною. Саме це пояснює той факт, що рослина найбільш поширена у південних та східних областях України.

Амброзія спричиняє сильну алергічну реакцію. Як пояснюють фахівці, лікування такої алергії, тривале та тяжке. В останні роки значно збільшилася кількість пацієнтів, які страждають на алергію на пилок амброзії.

Клінічними проявами є:

  • сльозотеча,
  • нежить,
  • закладеність носа,
  • кашель,
  • чхання,
  • свербіж слизових носоглотки.
  • Часто ці симптоми супроводжуються підвищенням температури, ядухою, порушенням сну, млявістю, депресією.

Для лікування алергії на амброзію необхідно:

  1. При можливості виїзд у зону, де амброзія не зростає.
  2. У період цвітіння амброзії слід максимально можливий час перебувати в кондиціонованому приміщенні.
  3. За тиждень до цвітіння амброзії та весь період її цвітіння слід приймати антигістамінні препарати, підібрані лікарем – алергологом. За потреби такі препарати можуть бути призначені  лікарем-алергологом у вигляді крапельниць або ін'єкцій.
  4. Для нанесення на слизові носоглотки та бронхолегеневих шляхів, існують спеціальні краплі та аерозолі, що містять кромогліцієву кислоту або гормональні препарати. Їх використання підбирається те ж лікарем-фахівцем. 
  5. У період цвітіння амброзії приміщення, де знаходиться хворий на алергію, зволожується, прибирання приміщення здійснюється щодня з додаванням у воду для миття 9% оцту. Це дозволить знизити концентрацію пилку-алергену.

Головним фактором, що сприяє швидкому поширенню полінолистної амброзії, є її біологічні особливості:

  • по-перше, вона невимоглива до ґрунтово-кліматичних умов;
  • по-друге, має дуже високу регенеративну здатність - навіть окремі частини цієї рослини, присипані вологим грунтом, здатні утворювати додаткове коріння і добре приживатися. Розмноження рослини відбувається за рахунок насіння. Мінімальна температура проростання сім'янок із глибини не більше 8 см – +6-8ºС, оптимальна – +20-22ºС, максимальна – +30-32ºС. Цвіте амброзія поліноліста з другої половини липня до жовтня, плодоносить – у вересні-листопаді.

На території міста основним способом боротьби з амброзією є механічне знищення. На малих ділянках краще знищувати бур'ян із коренем. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння.

Про випадки виявлення на території Одеси амброзії полинолистої можна повідомити за телефоном: 724-72-47


Схожі новини

Коментарі