НОВИНИ ГРАД » Новини » На Одещині мешкає найбільший метелик у фауні Європи
На Одещині мешкає найбільший метелик у фауні Європи
Читати grad.ua у  

В Одеській області мешкає унікальний метелик, розмах крил якого досягає 15 см. Його називають велике нічне павиче око або сатурнія грушева (Saturnia pyri). Про це повідомляє Національний природний парк «Тузлівські лимани».

Його крила буро-сірі з «оком» на кожному крилі. Звідси і походить назва всієї родини – павиноочки. Поширена сатурнія грушева в північній Африці, більшій частині Європи та Малій Азії. В Україні зустрічається майже скрізь.

Метелики літають з середини квітня до початку червня. За рік розвивається лише одне покоління. Дорослі комахи активні вночі, тому літаючих вночі метеликів часто плутають з кажанами. Цікавою особливістю є те, що дорослий метелик не харчується, а живе за рахунок запасів, які накопичив на стадії гусені. Тривалість життя дорослої сатурнії складає всього тиждень-півтора.

Великі зелені гусениці до серпня місяця розвиваються переважно на плодових деревах: абрикос, груша, черешня тощо. В диких умовах віддає перевагу глоду, терену, бузку та іншим. Цього метелика занесено до Червоної Книги України в категорію «Вразливий».


Схожі новини

Коментарі