НОВИНИ ГРАД » Новини » В Украине освободили от мобилизации студентов и преподавателей профобразования

В Украине освободили от мобилизации студентов и преподавателей профобразования

В Украине освободили от мобилизации студентов и преподавателей профобразования
Читати grad.ua у  

Внесение корректив в Закон о мобилизации теперь уравнивает в правах на отсрочку от призыва на военную службу во время мобилизации студентов и преподавателей ВУЗов и учреждений профессионально-технического образования. Получить отсрочку могут украинские студенты, обучающиеся на дневной или дуальной форме, а также преподаватели, прокомментировал адвокат Ростислав Кравец:

Крім того надана відстрочка від мобілізації ще для вчителів, для наукових педагогічних працівників, як зазначено закладів вищої освіти, наукових установ організацій, які мають вчене звання або науковий ступень. І педагогічні працівники закладів професійної професійно-технічної освіти.

Указанные в законе лица, имеющие право на отсрочку, должны предоставить в военкомат определенные документы.

Для цього потрібна безпосередньо отримати документи в тому закладі, в якому ви навчаєтесь чи працюєте і надати його до військомату. На підставі цих документів військомат внесе чи військові квитки, чи прописні квитки відповідні данні стосовно надання вам відстрочки від призову на певний час, саме на час коли ви навчаєтесь.

Действие отсрочки от призыва, уточняют специалисты, распространяется на все время очного или дуального обучения, при наличии подтверждающего документа.

В поадльшому це дає змогу виїхати за кордон у разі якщо ви навчаєтесь, наприклад, в іноземному вузі, державна прикордонна служба давала також роз’яснення, в разі якщо особа на підставі цієї статті навчається за кордоном, вона має можливість вільно покинути Україну для продовження свого навчання.  

Специалисты так же советуют не дожидаться пока учебное заведение передаст документы на всех своих студентов. Справку об обучении на стационаре можно передать в военкомат лично.

Що стосується іноземних вузів, то звичайно самі, тому що в іноземні вузи не надсилають. Що стосується українських вузів – вони повинні це надсилати в військомати, однак як ми прекрасно розуміємо в мирний час не завжди це виконували, не говорячи про воєнний час, тим більше коли більшість вуів було перенесено на інші території, це може певним чином ускладнити надання до цих військоматів такої інформації. Тому бажано цю інформацію взяти самостійно і надати її до військомату.

Юристы так же уточняют, что несмотря на отметку в военкомате об отсрочке для студентов, необходимо иметь при себе и документы, идентифицирующие личность. Это уже обязательное требование для всех граждан Украины в военное время.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: