НОВИНИ ГРАД » Статті » Методи посадки волоського горіха

Методи посадки волоського горіха

Читати grad.ua у  

Кожен справжній садівник мріє виростити на своїй ділянці волоський горіх – велетенське дерево (висота 7-8 м), яке живе та плодоносить майже пів віку. Розлога крона досягає 20-25 метрів у діаметрі, таку ж площу займає потужна коренева система. Листя створює глибоку тінь, де погано ростуть інші культури. Плодоносити горіх починає із 7-8 років.

Під час вирощування волоський горіх потребує правильного догляду. Користуючись препаратами захисту рослин від “Аптеки Садівника” можна значно збільшити врожайність, захистити сад від навали шкідників, протистояти поширеним захворюванням.

Схема посадки

Щоб дерева вільно росли та розвивались, потрібно дотримуватися певної схеми посадки волоського горіха, яка залежить від кількості плодових дерев і обраної технології вирощування горіхового садка. Окремо стоячий горіх віддаляють від інших рослин і фундаментальних споруд на 10-14 метрів. Вибрати в процесі тривалого росту кращі рослини дає змогу канадський метод вирощування. Саджанці висаджують на відстані 4-7 метрів, дотримуючись між рядами відстані у 10-12 м. Чергують формування кулястої та веретеноподібної крони через одну рослину. У віці 20-25 років під корінь вирізають половину саду.

Посадка карликових дерев значно скорочує очікування першого врожаю. У 6 років горіхи вступають у повне плодоношення. Висота рослин не перевищує 2 метрів, коріння розташоване на глибині 30-40 см. Деревам потрібна опора для захисту від вітру, регулярний полив і підживлення (“Авангард Плодово-ягідні”), обприскування в період вегетації фунгіцидами “Гарт”, “Страж”, “Цілитель”, “Захисник” проти поширених хвороб. Від шкідників дерева обробляють інсектицидами “Антиколорад Макс”, “Антикліщ ПРО”, “АТО Жук”, “Колібріс” та іншими.

Способи посадки горіхів

Під час покупки бажано вибирати районовані в Україні сорти, котрі максимально пристосовані для росту в нашій місцевості (Буковинський, Прикарпатський, Придністровський, Урожайний, Рясний, Зоря Сходу, Ідеал, Велетень, Селекціонер). Вирощені в європейських країнах саджанці волоського горіха часто не переносять морозні зими.

Під культуру вибирають захищене від вітрів сонячне місце з заляганням ґрунтових вод не ближче ніж 2,5 метрів. Частіше дерева саджають навесні. Ямку з параметрами 100х100 см треба викопати та наповнити ґрунтом із добривами заздалегідь — восени. При посадці волоського горіха із землі формують горбок, на поверхні котрого розправляють корінці саджанця. Коренева шийка має знаходитися на рівні поверхні землі.

Під час вирощування рослини з горішка треба ретельно вибирати посадковий матеріал – дерево, що рясно плодоносить у цій місцевості. Восени горішки садять у лунки (глибина 20-25 см) на відстані 15-20 см, між рядками – 50 см. Саджанці віком 2 роки висаджують на постійне місце.

Пересадка горіха

Пересадка волоського горіха здійснюється тільки в період спокою, поки не почався рух соку, не набрякли бруньки. Оптимальна температура повітря навесні — 10-12°С тепла (з початку до середини травня). У південних областях можна пересаджувати молоді дерева восени — із середини жовтня по листопад. Якщо треба попередньо викорчувати дорослу рослину, треба намочити ґрунт на глибину до 1 метра. Центральний корінь вкорочують до 25-30 см. Рослина потребує рясного поливу з внесенням препарату “Авангард Стимул”.




Схожі новини

Коментарі