НОВИНИ ГРАД » Статті » Як полегшити нічний кашель: поради для спокійного сну
Как облегчить ночной кашель: советы для спокойного сна
Читати grad.ua у  

Нічний кашель - це явище, яке не тільки сигналізує про наявність запального процесу в організмі, а й суттєво заважає повноцінному відпочинку. Цей симптом може турбувати як дорослих, так і дітей, і його причиною можуть стати:

  • Захворювання дихальних шляхів, такі як гострі вірусні респіраторні інфекції: від заднього риніту до пневмонії, астми, кашлюку тощо.
  • Занадто сухе та гаряче повітря. Часто сильний кашель уночі з'являється в опалювальний період, коли недостатня вологість у приміщенні провокує засихання слизу у носоглотці.
  • Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) - стан, при якому в горизонтальному положенні тіла кислота зі шлунка потрапляє в стравохід і призводить до подразнення слизової оболонки.
  • Постзанальне затікання, яке часто супроводжує застуди та алергічний риніт. При цьому стані слиз уві сні стікає не в ніс, а в горло по задній стінці горлянки. Це надає дратівливий вплив на слизову і виникає кашльовий рефлекс.
  • Реакція на ліки. Деякі медикаменти можуть мати такий ефект. Особливо часто такий симптом зустрічається у людей, які приймають інгібітори АПФ та бета-блокатори.

7 способів зупинити частий нічний кашель

Існує чимало дієвих способів, які допомагають полегшити кашльовий рефлекс та міцніше висипатися вночі, наприклад:

  1. Спати головою на пагорбі. Найпростіший варіант - це підняти головний кінець ліжка, тобто під матрац покласти додаткову подушку.
  2. Перед сном промивати ніс сольовими розчинами. Вода з морською сіллю — перевірена допомога у зволоженні дихальних шляхів і видаленні надлишків слизу, що утворюється.
  3. Використовувати судинозвужувальні краплі, які знімуть запалення та зменшать кількість нежиті. Однак варто пам'ятати, що користуватися такими засобами можна не більше п'яти днів, інакше є небезпека спровокувати медикаментозний риніт.
  4. Зволожувати та охолоджувати повітря. Слід досягти 40-60% вологості та температури 18-20 °C. При цих показниках слиз у горлі не засохне, а отже, буде вільно рухатися дихальними шляхами і менше їх дратувати.
  5. Протягом дня пити більше теплої рідини. Це допомагає підтримувати водний баланс в організмі та пом'якшити слизову оболонку. Рекомендується пити теплий трав'яний чай або просто воду з лимоном.
  6. Додати до напою мед. Він має протизапальні властивості і знімає роздратування у горлі. Однак, не слід давати мед дітям до одного року через ризик ботулізму.
  7. Прийняти перед сном теплий душ. Пара від гарячої води допоможе розслабити дихальні шляхи та заспокоїти слизові оболонки.

Якщо нічний кашель турбує вас більше трьох тижнів або супроводжується підвищенням температури, рясним виділенням мокротиння, утрудненим диханням, болем у грудній клітці або кров'янистими виділеннями, важливо не відкладати візит до лікаря. Ці симптоми можуть вказувати більш серйозне захворювання. Консультація з фахівцем дозволить визначити точну причину кашлю, підібрати ефективне лікування, запобігти можливим ускладненням та відновити якість вашого сну.




Схожі новини

Коментарі