ГРАД » Новости » Дитячий центр для переселенців відкрито в Одесі
Дитячий центр для переселенців відкрито в Одесі
Читать grad.ua в  

Ранок вівторка. В Одесі знову оголосили повітряну тривогу. Діти з дитячого центру, який організував благодійний фонд «Карітас», знаходяться у безпечному місці – підвалі. Діти малюють, сидять на пуфах, закутані у пледи. Одні сміються та грають, інші – насторожено прислухаються. Адже вся ця дітвора приїхала з місць, де йдуть активні бойові дії, і знаєь, що може прийти після звука сирен. З дітьми в укритті знаходиться психолог, фахівець розмовляє з ними та стежить за їхнім станом.

Аліса Вуєн, психологиня:

Наразі сьогодні це діти від 6 до 9 років і поки що вони більш веселі жваві чого їм і треба. Дійсно хтось с Херсону, хтось з Миколаїва. І їх психологичний стан, якщо не тркатися якісь тем, то можна не помітити, але якщо то деяки дітки закриті, ховаються, відходять від інших детей.

Коли закінчується повітряна тривога, діти повертаються до центру і продовжують грати і займатися з педагогами та психологом.

Проект «Простір дружній до дитини» – лише стартував. Загалом тут навчатимуться майже 100 дітей – уточнює працівник центру.

Вікторія Проскурня, працівник Центру для дітей та сімей благодійного фонду «Карітас»:

Наше завдання зробити так, щоб діти ходили з задоволенням ну і звісно отримали якісь навички, але це точно не шкільна програма - це творчі заняття, це ігри на комунікацію. Проте основне завдання - дати дітям безпечний простір. Тобто тут відчуття безпеки ДО будимо з цим розбиратись.

Тут будуть діти вікової категорії від 3-х до 18-ти років. Вони будуть приходити в різні дні залежно від віку, двічі на тиждень і заняття триватимуть дві години.

Це не класичний табір навіть дений, але щоб батькам було зрозуміло, так його варто і називати. За умовами проекту може бути до 15 % місцевого населення.

Проект дитячого центру розрахований на 10 місяців. Займатися тут планують не лише з дітьми: за психологічною допомогою можуть звернутись і батьки.

У війну багато хто потребує допомоги та підтримки. Після повномасштабного вторгнення Росії у лютому цього року співробітники благодійного фонду «Карітас» активно включилися в роботу. Спочатку допомогу надавали одеситам, а згодом – і внутрішнім переселенцям, які приїжджали до міста евакуаційними поїздами.

Першу локацію розгорнули на залізничному вокзалі. Наразі переселенці можуть отримати гуманітарну допомогу на Люстдорфській дорозі, 27. Через великий потік людей, для того щоб отримати гуманітарку – треба записатися заздалегідь.

Також благодійна організація надає внутрішнім переселенцям фінансову допомогу. Щоб отримати грошову виплату – потрібно надати певні документи.

Міжнародна конфедерація «Карітас» існує 125 років і працює більш ніж у 200 країнах. В Україні свою діяльність організація розпочала у 1994-му році, допомагаючи всім нужденним, незалежно від їхнього віросповідання, національності чи соціального статусу. А з початку війни основні зусилля направили на допомогу внутрішнім переселенцям.


Похожие новости

Комментарии