ГРАД » Новости » У Харкові затримали «мисливця» за секретною документацією України
У Харкові затримали «мисливця» за секретною документацією України
Читать grad.ua в  

В Харкові співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили та затримали чоловіка, який підозрюється в шпигунстві на користь російської федерації

У Харкові підозрюваний місцевий житель збирав та передавав російським кураторам інформацію про технічні характеристики промислових об'єктів, що становить державну таємницю.

Як передає "Думка", про це повідомляє речник УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його даними, чоловік збирав дані, у тому числі використовуючи знайомих, про місця зберігання секретної технічної документації. Росіяни хотіли знищити ці документи, щоб зробити неможливим відновлення обстріляних ними ж промислових підприємств.

За даними слідства, підозрюваний активно співпрацював з іноземною розвідкою протягом кількох місяців. Він використовував спеціальні технічні засоби для збору секретної інформації, зокрема щодо об'єктів військової інфраструктури та стратегічно важливих підприємств регіону. Зібрані дані шпигун передавав за допомогою менеджера.

Під час обшуків у затриманого було вилучено електронні носії інформації, документи та інші речові докази, що підтверджують його шпигунську діяльність. Наразі СБУ продовжує слідчі дії з метою встановлення всіх обставин справи, а також можливих співучасників підозрюваного.

Затримання стало можливим завдяки скоординованій роботі оперативних підрозділів СБУ та інших правоохоронних органів. У відомстві наголосили на важливості своєчасного виявлення та припинення шпигунської діяльності, яка становить загрозу національній безпеці України.

Наразі затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 114 Кримінального кодексу України (шпигунство). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років. Суд обрав для підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. А також за ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ, вчинене з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України).

Цей випадок є черговим підтвердженням активної діяльності іноземних розвідувальних служб на території України. Правоохоронні органи закликають громадян бути пильними та повідомляти про підозрілі дії осіб, які можуть бути пов'язані зі шпигунською діяльністю.

Нагадаємо, що це не перший випадок затримання шпигунів в Україні за останній час. Раніше були виявлені кілька осіб, які співпрацювали з російською розвідкою, передаючи секретні дані про військові об'єкти та стратегічно важливі підприємства. Це свідчить про високий рівень загрози, що походить від іноземних спецслужб, і потребує підвищеної уваги з боку правоохоронних органів та громадян.


Похожие новости

Комментарии