НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Неминучість розплати, або плати борги

Неминучість розплати, або плати борги

Читать grad.ua в  

Не перестає дивувати, вражати і навіть захоплювати український великий бізнес. Пишу про це без жодного перебільшення і, – боронь Боже! – іронії. Щоразу, коли мова заходить про стан власної кишені якоїсь загальнонаціональної компанії, тут же з'являється статистика. Природно, негативна! Зрозуміло, що вказує на тих винних, які є злісними боржниками і завдають жахливої шкоди чесному підприємцю.
Ось, і сьогодні, відкривши стрічку новин, я прочитав таку інформацію:

Жителі деяких українських регіонів можуть залишитися без електрики. Пов'язано це не з пошкодженнями критичної інфраструктури, а із заборгованістю. Про це повідомляє пресслужба компанії-постачальника електроенергії Yasno в соціальній мережі Facebook. Зазначається, що сума боргів українців уже перевищує 1,2 млрд гривень, і йдеться тільки про споживачів із Києва та Дніпропетровської області.

Перше, що мене вразило в цитованому тексті, так це визнання факту зростання боргів населення, а не пошкодження енергоструктури. Вважаю, що наші фінансові «донори» зі США, Євросоюзу та Канади почали запитувати: а куди пішли мільярди «баксів» і євро, передані Україні на відновлення цієї самої структури? Конкретного звіту ні Уряд, ні приватний сектор, мабуть, досі не надали...

Момент другий. Зростання боргів. Ну, давайте по-чесному. Статистика, яка говорить, що зросла середня зарплата і підвищився мінімальний рівень оплати праці, вочевидь не збігається з тими витратами, які б'ють по гаманцях усіх українців. Зрозуміло, є люди, які отримують оклади в п'ятизначному обчисленні. Таких мало. Є й інші, що вимірюють свої послуги державі в сотні тисяч гривень. Цих зовсім мало. Решта, – переважна частина населення! – живе, що називається, на копійки. А тому статистика компанії Yasno про ситуацію в Києві та Дніпрі тільки підтверджує факт зубожіння українців. Цитую:

Наприклад, у столиці є 28 тисяч боржників, які можуть залишитися без електрики, і це 2,2% від загального населення міста. Вони винні 206 мільйонів гривень, за даними компанії Yasno.
У Дніпропетровській області кількість боржників становить 46 тисяч абонентів і їхній сумарний борг становить 417,5 мільйона гривень. Ризик відключення існує для 3% людей.

Мені скажуть: для двомільйонного Києва два з гаком відсотки боржників – дурниця! Не погоджуся. По-перше, гадаю, у столиці вже значно менше населення. Хтось поїхав, а когось призвали в армію. Отже, відсоток боржників напевно стане більшим. Теж можу сказати і про Дніпро та область. Причому, ці два міста можна впевнено зарахувати до числа заможних порівняно, приміром, із Вінницею або Хмельницьком. Утім, майбутнє не збирається тішити нас оптимізмом. Ще одна цитата з новинної стрічки 14 січня 2024 року:

Українці заплатять більше за комуналку в січні. Під час інтенсивного похолодання в січні 2024 р. українські споживачі можуть бути здивовані збільшенням сум у платіжках за комунальні послуги, зокрема за опалення.
Причиною того, що українським споживачам доведеться в січні 2024 року заплатити більше за опалення, ніж у грудні, листопаді та жовтні, є настання похолодання. Закономірність полягає в тому, що в будинках, де встановлено лічильники тепла, мешканці оплачують практично спожиті гігакалорії (Гкал).
Раніше повідомлялося, що 2024 року можливе перерахування тарифів на деякі комунальні послуги, як-от світло і газ. Нові тарифи передбачається затвердити навесні 2024 року.

Словом, не далекий той день, коли тарифи на газ, електрику, опалення та воду неминуче зростуть. Моя порада: треба домовлятися з компаніями-постачальниками цих послуг про реструктуризацію боргів, поки не пізно. Інакше можуть і житло відібрати. Всяке в житті буває.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі