Живемо в умовах війни, на жаль

Живемо в умовах війни, на жаль
Читать grad.ua в  

Українська редакція всесвітньо відомої корпорації Бі-Бі-Сі зібрала та опублікувала новації в економіці, побуті та «соціалці», які очікують на нас у 2023 році.

Лише факти! Підвищення мінімальної заробітної плати не очікується: залишається на рівні 6700 гривень на місяць. Прожитковий мінімум теж не змінюється – 2589 гривень. Мінімальна пенсія залишається у розмірі 2093 гривні. Щоправда, у березні планують проіндексувати пенсію на 5,4 відсотки. За що окрема подяка від людей похилого віку.

Втішає те, що залишаються незмінними тарифи на електрику, газ та тепло. Але в цій ситуації обиватель живе за рахунок промисловості та бізнесу. Там тарифи точно зміняться у бік збільшення.

Ну, на такі «новації», як у сфері підтримки українського книговидання, зупинятись не стану. Для освіти та освіти рішення правильні, але зачеплять вони не більшу частину населення, бо, на жаль, людина під час війни живе побутовими проблемами.

Тепер зверну увагу на три оголошені вище цифри. Прожитковий мінімум (2589 гривень) не покривається величиною мінімальної пенсії (2093 гривні). І головне: мінімальна зарплата не рятує від злиднів ту частину населення, яка її заробляє. Бо якщо в сім'ї є дитина, то на її утримання у батька мало чого лишається.

І ще одна деталь, яку варто наголосити. Говорю про інформацію від Інституту аграрної економіки. Вони відзначають, що в 2022 році курячі яйця стали одні з продуктів, що найбільше подорожчали. У жовтні ціна у місячному вирахуванні підскочила на 60,5 відсотка.

І пояснюють причини такої динаміки ціни. Підвищення цін на курячі яйця почалося восени. І тому була низка причин. Зокрема, це зниження поголів'я птахів внаслідок знищення підприємств у ході бойових дій, зокрема однієї з найбільших птахофабрик, що у Чорнобаївці. Крім того, сильно вплинули перебої з електроенергією, оскільки для вироблення яєць, що палять, потрібні відповідні умови.

Вчені Інституту аграрної економіки поділилися прогнозом щодо цін на яйця у 2023 році. Так, за словами фахівців, у першому півріччі на суттєве зниження цін можна не розраховувати. Високі ціни будуть триматися через сезон низької продуктивності несучості курей. Також вплине підвищення попиту продукції у зв'язку з Великодніми святами. Згідно з прогнозом, цінник на десяток курячих яєць може залишитися на рівні 75 гривень.

Залишається сподіватися, що у життя втіляться обіцянки Міністерства аграрної політики. У відомстві заявили, що уклали договір із виробниками, щоб стабілізувати цінники на курячі яйця.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі