НОВИНИ ГРАД » Новини » У червні на Україну чекають масштабніші відключення електрики: експерт Юрій Корольчук

У червні на Україну чекають масштабніші відключення електрики: експерт Юрій Корольчук

Читати grad.ua у  

Ракетні обстріли теплових електростанцій, а також нестача власної генерації через виведення на ремонт блоків атомних електростанцій. Такі основні причини систематичних відключень електрики. Про це в інтерв'ю ТРК «ГРАД» розповів Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій:

Міненерго, Енергоатом, вони переглянули періодичність виведення в ремонт блоків АЕС і фактично уже в квітні місяці, тобто якраз ближче до травня, так перші два блоки додатково були виведені в ремонт і тому ми побачили такі значні відключення електроенергії, обмеження, бо вже не вистачало, скажімо так, ресурсів, щоб тільки промисловість обмежувати.

За словами експерта, нинішні обмеження у постачанні електрики в значній мірі торкнулися Одеси та області. Хоча фактично проблема залишалася актуальною з кінця 2022-го – початку 23-го року:

На жаль, не вдалося повноцінно, скажімо так, відновити і підстанції «Укренерго», і своєї генерації мало, тобто виробництво електроенергії. І все це в першу чергу опирається, власне, в самі підстанції «Укренерго». Тобто ця неможливість отримати електроенергію у необхідному обсязі. Це стосується Одеської області, Одеси.

Найтриваліші за часом нещодавні відключення відбувалися, коли на АЕС працювало 6 енергоблоків. Зараз, коли працює 8, ситуація стає більш стабільною. Проте, коли ремонтні роботи поновляться, можливі нові вимкнення, причому вже в поточному місяці, говорить  експерт:

Ближче до 20-х чисел червня ми вже знову будемо переживати черговий період таких тривалих відключень. В першу чергу це буде стосуватися цих критичних регіонів, тобто Київський регіон, центральний, бо навколо нього ще і Чернігівська область частково, і Житомирська, і Черкаська трошки, Харківський, Одеський і Львівський регіон. Тобто це дефіцитні райони.

Крім іншого Україна споживає імпортну електроенергію, а також частково використовує сонячну генерацію, але все одно цього недостатньо для повного забезпечення споживачів, говорить Юрій Корольчук.

У нас десь споживання з відключеннями десь зазвичай становить 220-250 млн кВт годин електроенергії на добу, тобто на день ми споживаємо. І ми десь скоротили до рівня 180 млн кВт на добу, отаке споживання. Із них ми імпортуємо фактично десь 15%. Імпортуємо, аварійну допомогу беремо, десь порядка 25 млн кВт електроенергії. Тобто це високий показник, це значний показник, тобто десь 15%. Але він також не закриває потреби споживача.

На сьогодні найбільші проблеми з електропостачанням через значні пошкодження енергетичної інфраструктури та нестачу власної генерації спостерігаються у Харківській, Одеській, Київській, Житомирській та частково у Львівській областях.



Схожі новини

Коментарі