НОВИНИ ГРАД » Новини » Заправляти автомобіль стане дорожче: прогноз експерта
Заправлять автомобиль станет дороже: прогноз эксперта
Читати grad.ua у  

Ціни на пальне для споживачів можуть зрости вже цього літа. Кабінет Міністрів ухвалив рішення про підвищення податку на нафтопродукти. Наразі цей законопроєкт має бути направлений до Верховної Ради і пройти обговорення, перш ніж його буде затверджено і він набуде чинності.

Для з'ясування масштабу можливого здорожчання пального в разі схвалення цього законопроєкту та загалом на які зміни в ціноутворенні слід очікувати українцям найближчим часом, ТРК «ГРАД» звернулася за роз'ясненнями до експерта з енергетичних питань Геннадія Рябцева. За його словами:

Будь-які зміни акцизного податку можливі тільки з серпня цього року, це якщо Верховна рада зможе розглянути цей законопроєкт разом з усіма іншими законопроєктами, спрямованими на зміну податкового, митного кодексів і закону України про держбюджет України на 2024 рік.

Тож експерт пояснив, що наразі ніякого підвищення цін, принаймні до серпня очікувати не варто. Також поки що не можна більш детально спрогнозувати і серпневе підвищення цін. Проте вже зараз спостерігається незначне подорожчання на автозаправках, фахівець прокоментував:

Наразі можна лише сказати, що подорожчання нафтопродуктів на кордоні з Україною пов'язане зі зростанням нафтових котирувань, що може спричинити невелике здорожчання всіх нафтопродуктів на заправках, невелике - це в розмірі 20-30-ти копійок, деякі мережі вже розпочали це підвищення.

За словами Геннадія Рябцева, на сьогоднішній день є додаткові фактори впливу в ціноутворенні на скраплений нафтовий газ. Вони пов'язані з блокуванням руху на кордоні з боку польських фермерів, що дещо обмежило постачання в Україну скрапленого нафтового газу, або збільшило плече транспортування, а відтак спричинило додатковий тиск на роздрібні ціни.

Однак, як зазначив експерт, після завершення опалювального сезону, зокрема в Польщі, яка здебільшого використовує цей вид палива для обігріву, обсяги даного енергоресурсу значно зростуть, це дасть змогу збільшити постачання його в Україну, а це своєю чергою вплине на стабілізацію ціни на цей вид палива всередині країни.


Схожі новини

Коментарі