НОВИНИ ГРАД » Статті » Як правильно вибрати цибулю-сівок

Як правильно вибрати цибулю-сівок

Читати grad.ua у Google Новини

Маленькі цибулинки, які використовуються городниками і фермерами як посадковий матеріал для вирощування повноцінного великого плоду ароматичного овочу, звуться цибуля-сівок. Популярність такого способу розсаджування цибулин обумовлена тим, що дає можливість регулювати як густоту висаджування, так і ціль вирощування — на овочі або на зелень (пір'я).

Купити цибулю-сівок на посадку можна як восени, коли йде збір урожаю з посівного матеріалу, так і напровесні перед самою висадкою культури. Маленькі плоди, незважаючи на свої розміри, мають всі характеристики столової цибулі — мають чудові показники лежкості і навіть при тривалому зберіганні не втрачають свої смакові якості.

Цибуля-сівачка — характеристика та якість культури

Свою популярність у городників ця культура набула завдяки високим показникам схожості та стійкості до несприятливих умов. Навіть за мінливої весняної погоди, за умови правильної агротехніки, з нього виростають потужні рослини з добре сформованими цибулинами.

Цибуля-сівачка

Основні характеристики такої рослини:

  • компактні розміри цибулин (у момент висадки плоди можуть бути від 1 до 3 см у діаметрі);
  • щільне лушпиння, що захищає від пересихання та пошкоджень, а також від весняних заморозків;
  • розвинена коренева система — при проростанні забезпечує повноцінне харчування рослини та швидке зростання культури;
  • термін зберігання посівного матеріалу становить від 6 до 10 місяців без втрати якості.

Ще однією особливістю та перевагою вирощування столової цибулі саме з цибулі-сівки є її стійкість до хвороб та шкідників. Сівок не вимагає додаткового поливу або обробки при висадці та в процесі зростання.

Сорти та різновиди культури

На сьогоднішній день у природі існує велика кількість сортів такого ароматичного овочу. Але спочатку всі сорти можна розділити на три основні категорії, виходячи з їх смакових якостей.

  1. Гострі сорти - цибуля, вирощена з гострих сортів сівачки, характеризується насиченим гострим смаком, сильним запахом і максимально тривалим терміном зберігання.
  2. Напівгострі сорти - такий овоч має м'який, трохи солодкуватий смак, має підвищену соковитість і ідеальний для приготування салатів або для вживання у свіжому вигляді.
  3. Солодкі сорти - відрізняються м'яким смаком із солодкими та пряними нотками, можуть використовуватися як у сирому вигляді, так і в гарячих стравах, але ці плоди швидко втрачають свої смакові якості.

Кожен сорт має свої особливості та свої смакові якості. Серед цих різновидів овочів будь-який зможе знайти для себе ідеальний варіант з'єднання аромату та смаку.

Чому варто вирощувати цибулю, висаджуючи сівалку

Методика вирощування такого овочу саме через висаджування сівка має низку своїх переваг.

  1. Швидкі сходи, ранній урожай, великі плоди.
  2. Високий рівень стійкості до раннього "стрілкування".
  3. Невибагливість до погодних умов, не потребує підживлення та поливу.

Саме завдяки своїм характеристикам зростання та невибагливості у догляді ця культура має високу популярність як серед простих городників, так і серед фермерів, які вирощують його на продаж.

Як правильно вибрати матеріал для посадки

Якість майбутнього врожаю залежить від якості посівного матеріалу. Щоб цибуля-сіянка добре росла і дала великі плоди, потрібно знати, на що звернути увагу при виборі насіння.

  1. Розмір — не варто брати дуже великі плоди, вони можуть дати порожнечу всередині та надто швидко закінчити період інтенсивного росту рослини. Оптимально, якщо цибулинки будуть 1-2 см у діаметрі.
  2. Лушпиння — вона повинна мати рівномірний відтінок, без темних плям і плісняви.
  3. Запах — посівний матеріал, повинен мати специфічний запах, без хімічних домішок.

Правильно вибрана цибуля — це гарантія отримання багатого та якісного врожаю. Якщо ви плануєте висадити на ділянці кілька різних сортів цієї культури, бажано відокремити для кожного різновиду свою площу. Справа в тому, що змішані сорти на одній грядці можуть впливати на смакові якості один одного.




Схожі новини

Коментарі