Як правильно вибрати цибулю-сівок
Маленькі цибулинки, які використовуються городниками і фермерами як посадковий матеріал для вирощування повноцінного великого плоду ароматичного овочу, звуться цибуля-сівок. Популярність такого способу розсаджування цибулин обумовлена тим, що дає можливість регулювати як густоту висаджування, так і ціль вирощування — на овочі або на зелень (пір'я).
Купити цибулю-сівок на посадку можна як восени, коли йде збір урожаю з посівного матеріалу, так і напровесні перед самою висадкою культури. Маленькі плоди, незважаючи на свої розміри, мають всі характеристики столової цибулі — мають чудові показники лежкості і навіть при тривалому зберіганні не втрачають свої смакові якості.
Цибуля-сівачка — характеристика та якість культури
Свою популярність у городників ця культура набула завдяки високим показникам схожості та стійкості до несприятливих умов. Навіть за мінливої весняної погоди, за умови правильної агротехніки, з нього виростають потужні рослини з добре сформованими цибулинами.
Основні характеристики такої рослини:
- компактні розміри цибулин (у момент висадки плоди можуть бути від 1 до 3 см у діаметрі);
- щільне лушпиння, що захищає від пересихання та пошкоджень, а також від весняних заморозків;
- розвинена коренева система — при проростанні забезпечує повноцінне харчування рослини та швидке зростання культури;
- термін зберігання посівного матеріалу становить від 6 до 10 місяців без втрати якості.
Ще однією особливістю та перевагою вирощування столової цибулі саме з цибулі-сівки є її стійкість до хвороб та шкідників. Сівок не вимагає додаткового поливу або обробки при висадці та в процесі зростання.
Сорти та різновиди культури
На сьогоднішній день у природі існує велика кількість сортів такого ароматичного овочу. Але спочатку всі сорти можна розділити на три основні категорії, виходячи з їх смакових якостей.
- Гострі сорти - цибуля, вирощена з гострих сортів сівачки, характеризується насиченим гострим смаком, сильним запахом і максимально тривалим терміном зберігання.
- Напівгострі сорти - такий овоч має м'який, трохи солодкуватий смак, має підвищену соковитість і ідеальний для приготування салатів або для вживання у свіжому вигляді.
- Солодкі сорти - відрізняються м'яким смаком із солодкими та пряними нотками, можуть використовуватися як у сирому вигляді, так і в гарячих стравах, але ці плоди швидко втрачають свої смакові якості.
Кожен сорт має свої особливості та свої смакові якості. Серед цих різновидів овочів будь-який зможе знайти для себе ідеальний варіант з'єднання аромату та смаку.
Чому варто вирощувати цибулю, висаджуючи сівалку
Методика вирощування такого овочу саме через висаджування сівка має низку своїх переваг.
- Швидкі сходи, ранній урожай, великі плоди.
- Високий рівень стійкості до раннього "стрілкування".
- Невибагливість до погодних умов, не потребує підживлення та поливу.
Саме завдяки своїм характеристикам зростання та невибагливості у догляді ця культура має високу популярність як серед простих городників, так і серед фермерів, які вирощують його на продаж.
Як правильно вибрати матеріал для посадки
Якість майбутнього врожаю залежить від якості посівного матеріалу. Щоб цибуля-сіянка добре росла і дала великі плоди, потрібно знати, на що звернути увагу при виборі насіння.
- Розмір — не варто брати дуже великі плоди, вони можуть дати порожнечу всередині та надто швидко закінчити період інтенсивного росту рослини. Оптимально, якщо цибулинки будуть 1-2 см у діаметрі.
- Лушпиння — вона повинна мати рівномірний відтінок, без темних плям і плісняви.
- Запах — посівний матеріал, повинен мати специфічний запах, без хімічних домішок.
Правильно вибрана цибуля — це гарантія отримання багатого та якісного врожаю. Якщо ви плануєте висадити на ділянці кілька різних сортів цієї культури, бажано відокремити для кожного різновиду свою площу. Справа в тому, що змішані сорти на одній грядці можуть впливати на смакові якості один одного.