ГРАД » Статьи » Алгоритм дій при збільшенні щитовидної залози
Алгоритм дій при збільшенні щитовидної залози
Читать grad.ua в  

Невелика залоза, що за формою нагадує щит або метелика, є нашим надійним захистом, регулюючи основний обмін в організмі, завдяки якому ми живемо. Щитовидна залоза ендокринний орган, який виробляє гормони тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) і кальцитонін. Власне ці гормони необхідні для нормального функціонування практично всіх органів і систем організму. Коли “щитовидка” не може виробляти достатню кількість гормонів, розвивається гіпотиреоз (низька активність залози), і навпаки коли гормону виробляється забагато, виникає гіпертиреоз.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворювання щитовидної залози є найбільш поширеною ендокринною патологією у світі, посідаючи друге місце після цукрового діабету.

В Україні за останні роки кількість захворювань щитовидної залози тільки збільшується. Показник залежить від зовнішнього середовища, йодного дефіциту, способу життя, стресу, харчування, супутніх захворювань тощо. Тому так важливо дослухатися до свого організму, помічати симптоми і вчасно звертатися до лікаря. Зазвичай, спершу він призначає пройти лабораторне обстеження, а саме – здати аналіз на тироксин загальний (Т4) і тиреотропний гормон (ТТГ).

Тиреотропний гормон (ТТГ) синтезується у гіпофізі і насамперед регулює роботу щитовидної залози. Визначення рівня тиреотропного гормону дозволяє діагностувати основні захворювання і порушення функції щитовидної залози. Під впливом саме цього гормону у клітини щитовидної залози надходить йод з плазми крові, стимулюється виробка двох основних гормонів щитовидки: Т3 (трийодтироніну) і Т4 (тироксину), які регулюють енергетичний баланс організму та всі основні процеси в ньому – слух, зір, функцію ШКТ, менструальний цикл, роботу центральної нервової системи, серця, судин тощо.

Важливо знати: якщо підвищується рівень Т3 / Т4, то вони пригнічують ТТГ, через що знижується його кількість.

Хто в зоні ризику?

Варто зазначити, що особливо пильними варто бути жінкам. Саме у жінок проблеми з гормонами щитовидної залози виникають майже вдесятеро частіше, ніж у чоловіків. Зокрема, від гіпертиреозу (дифузного токсичного зоба) жінки страждають у 9 разів частіше, ніж чоловіки.

У деяких географічних регіонах України (Карпати, Волинь, Чернігівська область) спостерігається дефіцит йоду у питній воді, тому населення хворіє на ендемічний зоб. Варто знати про захворювання у сім’ї, адже розвиток вузлів щитоподібної залози може бути обумовленим генетично.

Також у зону ризику потрапляють люди, які постійно перебувають у стані стресу та тривоги, а зараз це, на жаль, усі ми.

Як визначити збільшення щитовидної залози?

Важливо пам'ятати, що самодіагностика може зашкодити здоров’ю, а виявлені самотужки симптоми є тільки підставою для консультації лікаря. Основні симптоми, на які варто звернути увагу:

  • стрімка зміна ваги без особливих змін у харчуванні;
  • дискомфорт і відчуття стиснення в області шиї, скарги на “комок” у горлі;
  • загальна слабкість, млявість, зниження працездатності, погіршення пам'яті;
  • раптові перепади настрою;
  • підвищення температури, пітливість;
  • підвищення артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
  • погана переносимість холоду та/або спеки;
  • набряклість, слабкість м’язів;
  • задишка;
  • порушення менструального циклу, зниження лібідо.

Як правильно здавати аналізи?

Звісно, всі симптоми, що зазначено вище, можуть супроводжувати й деякі інші патологічні стани організму. Проте визначення концентрації тиреотропного гормону (ТТГ) і рівня тироксину загального (Т4) є одними з основних аналізів, які лікарі призначають при подібних скаргах. Але показники будуть точними лише за умови правильного обстеження:

  • рівень ТТГ в організмі змінюється впродовж доби, що пов'язано з органічними біоритмами. Пікові значення припадають на ніч (2:00–4:00), а мінімум спостерігається ввечері (17:00–18:00). Тому здавати аналіз на ТТГ потрібно вранці натще;
  • якщо дозволить лікар, то за дві доби до обстеження важливо припинити вживання ліків, здатних вплинути на рівень ТТГ, а за два-три дні до забору крові не приймати препарати йоду;
  • за добу та у день здачі аналізів намагайтеся уникати стресу, хвилювань і фізичних навантажень;
  • рекомендовано не курити за 3 години до обстеження. Зверніть увагу, що вчені виявили зв'язок між курінням сигарет і збільшенням вузлів щитоподібної залози.

Лікування дисфункції “щитовидки” залежить від багатьох факторів, рішення щодо подальших дій ухвалює лікар-ендокринолог. Важливо чітко дотримуватися призначеної терапії.

Порушення роботи щитовидної залози може спричиняти розлади в функціонуванні всього організму, адже вона відповідає за обмін речовин, роботу серцево-судинної та нервової систем, фізичний і розумовий розвиток людини. Рекомендуємо періодично проходити обстеження організму, причому не лише у разі розвитку дискомфортних симптомів, а й просто “для профілактики”, аби вчасно звернутися по медичну допомогу.




Похожие новости

Комментарии