НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Кому пощастить, а кому ні після 1 січня

Кому пощастить, а кому ні після 1 січня

Кому повезет, а кому нет после 1 января
Читать grad.ua в  

Хотілося б котити всіх одеситів хвилею гарячого оптимізму. Ну, так би мовити, підтримати надію, що наступного року ми житимемо краще, ніж у минулому.

Такі ознаки є. І стосуються вони молоді. Втім, оптимізм тут звучить із натяжкою. Судіть самі. Ось, читаю повідомлення РБК-України від 28 грудня 2021 року:

Згідно з рішенням Кабміну, підвищуються стипендії: для студентів вищих навчальних закладів, наукових установ, які здобувають освітній або освітньо-професійний ступінь «молодший бакалавр», освітні ступеня «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр» – у 1,5 рази з 1300 до 2000 гривень.
Для студентів закладів професійної освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», освітньо-професійний ступінь «професійний молодший бакалавр», освітній ступінь «бакалавр» – з 980 до 1510 гривень. Для учнів установ професійної (професійно-технічної) освіти – з 490 до 1250 гривень.

Зрозуміло, що за сьогоднішньої дорожнечі життя на ці гроші точно не проживеш, якщо не буде допомоги з боку батьків. І заробітку десь на боці. Бо що таке дві тисячі гривень на місяць для парубка та ще й, коли він поспішив завести сім'ю?

Втім, і за ці добавки дякую. Тепер про сумне. Ось, одразу кілька повідомлень від Нацкомісії у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ).

Перше, – воно стосується водопостачання та водовідведення. Українцям уже з 1 січня 2022 року доведеться більше платити за воду. У деяких містах підвищення тарифів становило 20-24 відсотки. Найдорожче вода буде у Запоріжжі у клієнтів КП «Облводоканал» – 65,56 гривень за куб (водопостачання та водовідведення).

Загалом тарифи підвищено для клієнтів 45 постачальників. Вибирати водоканал самостійно українці не можуть, тож зростання цін буде неминучим для тих, чиї постачальники потрапили до списку. Наприклад, у Тернополі сім'я, яка використовує 15 кубометрів води на місяць, платитиме 550 гривень 44 копійки. До підвищення тарифів платіжка складала 450 гривень 36 копійок, тобто різниця становить 100 гривень.
Причини підвищення, як пояснили у Нацкомісії, є об'єктивними. По-перше, зросла ціна на електрику. По-друге, для технологічних потреб водоканалам потрібно тепло, а зростання ціни на газ потягло за собою вгору ціну на тепло. І, по-третє, необхідно підвищити зарплату працівникам. Словом, пояснення дано переконливі.

І остання «ягідка на торті»:

Згідно з прийнятою постановою Кабміну № 859 з 11.08.2021 р., тарифи на електроенергію у 2022 році залишаться незмінними щонайменше до 30 квітня 2022 року. Водночас, за прогнозами Міністерства економіки, українцям слід очікувати на зростання тарифів на електроенергію — на 17,5 відсотків.

Словом, наші гаманці точно пухкими від асигнацій не стануть.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: