НОВИНИ ГРАД » Новини » Зростання цін на нафтопродукти призупинено
Рост цен на нефтепродукты приостановлен
Читати grad.ua у  

Підвищення курсу гривні призвело до стабілізації роздрібних цін на нафтопродукти та створило передумови для зниження у разі подальшої позитивної динаміки валютного ринку.

Згідно з ціновим моніторингом «Консалтингової групи А-95», 17 квітня зростання середніх цін у роздробі було відзначено в трьох мережах, а 18 квітня корекція цін у бік зростання була відзначена лише в одній мережі. У першій половині квітня вартість палива зростала практично щодня, повідомляє "Телеграф".

Сергій Куюн, директор «Консалтингової групи А-95»:

Виходячи з пікових котирувань міжбанківського ринку на рівні 13 грн за долар, ціни на бензин А-95 та дизпаливо досягли б позначок 17,5 грн/л та 17 грн/л відповідно ще до кінця квітня.

На його думку, стабілізація курсу на позначці 11,5 грн за долар дозволить зберегти ціни на поточному рівні, а у разі анонсованого владою подальшого зміцнення гривні розпочати зниження.

Оскільки нафтопродукти в Україні на 80% мають імпортне походження, а акцизи встановлені в євро, близько 90% вартості бензину та дизпалива формується із валютних складових.

За даними «Консалтингової групи А-95», за поточних ставок податків та вартості нафти в діапазоні 105-110 дол./бар. у 2013 р. середня вартість бензину А-95 становила 1,35 дол./л, дизпалива – 1,24 дол./л.

Також необхідно врахувати, що з квітня 2014 року в Україні було вдвічі підвищено акцизи на дизпаливо (близько 0,07 дол./л). З огляду на це можна прогнозувати об'єктивний рівень цін залежно від значення курсу гривні. Зокрема, рівень цін, що сформувався на сьогодні, 15,24 грн/л на А-95 і 14,71 грн/л на ДП відповідає курсу 11,3-11,5 грн за долар.

Сергій Куюн, директор «Консалтингової групи А-95»:

Як країна-імпортер енергоресурсів Україна не має можливості не помічати валютних коливань, у зв'язку з чим ціни на нафтопродукти і надалі безпосередньо залежатимуть від курсу валют та котирувань зовнішнього ринку.

На думку експертів «Консалтингової групи А-95», щоб зробити ціни на нафтопродукти менш схильними до курсових коливань, необхідно відмовитися від валютної прив'язки акцизів і встановити ці ставки в гривні. Такий проект розглядався і раніше, проте не був схвалений.

Дещо знизити чутливість до курсових коливань могло й збільшення власного видобутку нафти, проте, попри заяви уряду, вона продовжує падати понад 5 років поспіль.


Схожі новини

Коментарі