НОВИНИ ГРАД » Новини » Для укладання шлюбу військовослужбовців, присутність обох молодят не обов'язкова
Для укладання шлюбу військовослужбовців, присутність обох молодят не обов'язкова
Читати grad.ua у  

За чотири місяці повномасштабного вторгнення в Одеській області зареєстрували шлюб 4 тисячі 278 пар. І це на 40% більше, ніж за аналогічний період минулого року – розповідають у РАЦСі. Пов'язують це саме з початком активних бойових дій, адже більшість молодят – це давно сформована сім'я, яка не поспішала оформляти шлюб.

З початком воєнного стану змінилися правила реєстрації. Тепер для цивільних осіб усе можна зробити за один день. Щодо військовослужбовців, то навіть присутність обох молодят не є обов'язковою. Крім того, розписати пару може, наприклад, командир частини. В одеському РАЦСі зареєстрували 42 таких шлюби. І 45 – коли був присутній лише один із молодят.

З початком ВІЙНИ було припинено роботу державних реєстрів, що уповільнювало отримання будь-яких посвідчень. Крім того, якийсь час не працювала послуга Є-малятко, де швидко можна було отримати документ на новонародженого. Але з травня все відновлено.

Реєстрація народжень загалом зменшилася порівняно з минулим роком. Проте майже чотири тисячі малюків народилися на Одещині. Але частина українок поїхали народжувати за кордон чи до інших регіонів. Щодо імен, то популярними, як і раніше, залишаються Ганна, Марія, Софія, Марк, Олександр, Дмитро. Новомодних імен, навіяних війною, у нашому регіоні поки що майже немає.

В умовах воєнного стану все відділення реєстрації актів цивільного стану у регіоні, як і раніше, працюють у штатному режимі. Але, звернень побільшало. За рахунок переселенців. Фахівці нагадують, що для поновлення втрачених документів українці можуть звернутися до будь-якого відділу РАЦСу.

Для відновлення втрачених документів внутрішньо переміщені особи можуть звернутися до будь-якого відділення реєстрації актів цивільного стану.

Життя в умовах війни внесло зміни не лише до офіційної частини роботи державних реєстраторів, каже Наталія Кулібабіна. Втім, у всіх українців життя після 24-го лютого вже ніколи не буде колишнім.

Загалом в Одеській області відкрито 33 відділи державної реєстрації актів цивільного стану. В установах можна отримати довідку на дитину, зареєструвати шлюб чи свідоцтво про смерть. Також можна відновити втрачені документи.


Схожі новини

Коментарі