НОВИНИ ГРАД » Новини » У чому причина подорожчання продуктів харчування в Україні
У чому причина подорожчання продуктів харчування в Україні
Читати grad.ua у  

З перших днів війни українці, за традицією, зміли з полиць магазинів головний товар першої необхідності – гречану крупу. Через деякий час гречка повернулася у продаж – але при цьому значно подорожчала. Зростання ціни спричинене ажіотажним попитом, але насправді дефіциту гречки в Україні немає, – каже аналітик асоціації «Український клуб аграрного бизнесу» Светлана Литвин:

В 2021 році виростили достатню к-ть гречки. Це було 106 тис тон яку в принципі вистачало щоб задовольнити внутрішні потреби на 90%. Інша частина імпортували з росії та казахстану. По зрозумілим причинам імпорту гречки з росії в нас вже не буде, імпорт з казахстану зберігся.

Обсягів гречки, що залишилася, вистачило б Україні до нового врожаю – якби не війна.

Ажиотажний попит в перші місяці війни призвів до того що люди зробили собі запаси на декілька місяців вперед і практично вимили залишки які були даної крупи.

Цього року українським аграріям вдалося засіяти гречкою 85% посівних площ минулого року, – зазначає Світлана Литвин.

Окрім того гречка це такий унікальний продукт який можна сіяти в червні. Тому очікуємо збільшення посівних площ під гречку і…  ціна почне поступово знижуватись вниз.

Найближчим часом, за прогнозами експерта, очікувати зниження ціни на гречку не доводиться. Ситуація може змінитись у серпні – після того, як буде зібрано новий урожай.

Ціни на більшість продуктів в Україні сьогодні зростають. Тому є об'єктивні причини – кажуть експерти. Насамперед, йдеться про подорожчання енергоносіїв та порушення логістики поставок.

Собівартість виробництва сьогодні дорожчає насамперед через подорожчання палива – зазначає Світлана Литвин. Це є причиною зростання цін на багато продуктів – зокрема на макаронні вироби. Але дефіцитними вони не стануть – упевнена аналітик.

Україна виробляє достатню к-ть пшениці продовольчої. У нас зараз є надлишки цього продукту. Тому хвилюватись що макаронні вироби зникнуть з полиць немає підстав.

Гірше справи з рисом. Україна вирощує лише третину своїх потреб у цій культурі.

В Україні рис вирощувався в Херсонській і Одеській областях. Через тимчасову окупацію херсонської обл в нас немає інфи чи відбулося посіви рису. 

Е Ще дві третини необхідного рису імпортують з-за кордону. У цьому випадку подорожчання обумовлене зміною логістичних ланцюжків, пояснює Світлана Литвин.

Якщо раніше рис постачався через порти, тепер – через західний кордон, що здорожчує логістику і призводить до зростання ціни на рис.



Схожі новини

Коментарі