НОВИНИ ГРАД » Новини » НБУ підвищив облікову ставку до 25%, що унеможливить кредитування бізнесу
НБУ підвищив облікову ставку до 25%, що унеможливить кредитування бізнесу
Читати grad.ua у  

За словами експертів, на початку війни Національний банк України, з урахуванням ситуації, що склалася, вів дуже грамотну і виважену політику. Зокрема, забезпечив безперебійність роботи банків, зафіксував обмінний курс. І викупив військові облігації на суму 120 млрд. грн., щоб гроші залишилися в державі. Проте, останні рішення НБУ експерти називають непродуманими та навіть дивними.

Михайло Джус, зав. відділу грошових ринків GROWFORD Institute: 

В середині травня НБУ фактично власноруч почав розхитувати курс. Ідеться зокрема про провокаційні заяви голови Нацбанку про можливість повернення до плаваючого обмінного курсу. Нарешті 2 червня Нацбанк виходить з відомою заявою про підвищення облікової ставки з 10 до 25%. Офiцiйною метою було названо захист заощаджень і збільшення привабливості гривневих активів, а також зниження тиску на валютному ринку.

Підвищення ставки, ще раз нагадують експерти, не призведе до задуманих цілей.

Якщо хтось вважає, що банки автоматично піднімуть ставки за депозитами, то він помиляється. Якесь підвищення таки буде, але воно не буде таким радикальним, і це безумовно займе певний час.

У першу чергу постраждають військові облігації. Сумні наслідки вже фіксують аналітики: за перший тиждень червня Мінфін залучив рекордно малу суму від продажу військових цінних паперів.

Нацбанк своїм волюнтаристським неузгодженим рішенням значно ускладнив мінфіну завдання залучення коштів для фінансування дефіциту бюджету. Мінфін вийшов з прес-релізом, що він не буде підвищувати дохідність військових облігацій з поточних 9,5-11,5% оскільки військові облігації не є інструментом для максимізації доходу.

Практично ставка на рівні 25% унеможливить кредитування бізнесу. Залишиться лише держпрограма 5-7-9%. У якій, нагадують експерти, до війни взяти участь вдалося не всім. Тобто для отримання кредиту мали збігтися багато факторів. Що зміниться зараз – також незрозуміло. У рішення підняти облікову ставку є ще один недолік – прогнозують представники фінспільноти.

Починаючи з 3 червня банки свої вільні кошти вкладають в депозитні сертифікати нацбанку під 23% річних. На сьогодні це близько 180 млрд грн. Не складно порахувати що за рік такі процентні витрати нацбанку становитимуть 40 млрд грн. І це вже відкрита нічим не підкріплена емісія.

Рішення Нацбанку підняти ставку мало вплинути на інфляцію в країні. Але експерти стверджують протилежне.

На інфляцію підвищення облікової ставки вплине – ніяк. Оскільки зростання цін зараз спровоковане не надмірним попитом, а шоками пропозицій і проблемами з логістикою. Достатньо пригадати лише 2-кратне підвищення цін на пальне.

Експертна спільнота досить жорстко оцінює останні рішення НБУ. У тому вигляді, в якому вони є зараз, вони не підуть на користь ні в цілому державі, ні окремим підприємцям та споживачам, вважають фахівці.

Дуже прикро, що нацбанк взяв і порушив ту єдність якій ми так раділи на початку війни. І почав відкрито грати проти власного уряду і економіки. НБУ вже багато років послуговується логікою фінансових спекулянтів, а не державних мужів. Тільки в стані війни ціна таких дій зростає стократно. 



Схожі новини

Коментарі