НОВИНИ ГРАД » Новини » Німеччина обіцяє підтримати Одесу під час включення до списку ЮНЕСКО
Германия обещает поддержать Одессу при включении в список ЮНЕСКО
Читати grad.ua у  

В Одесу прибула уповноважена з культури та ЗМІ Німеччини пані Клаудіа Рот. Європейська чиновниця заявила, що уряд ФРН підтримає наше місто у питанні включення Одеси до основного списку Всесвітньої спадщини UNESCO

Клаудіа Рот, уповноважена з культури та медіа Німеччини:

Ми знаємо, що Україна зробила заявку ще у 2009 році, але час минав і ця заявка жодного ходу не отримувала. Але сьогодні є надзвичайна ситуація. І є правила, які допускають прискорити влучення Одеси до цього списку культурної спадщини людства. І з боку Німеччини, з боку свого уряду, я хочу запевнити, що ми всі підтримаємо для того, щоб у цій надзвичайній ситуації історичний центр Одеси увійшов до списку всесвітньої спадщини.

Вторгнувшись в Україну, Росія оголосила війну не тільки демократії. А й культурі. За понад три місяці російські окупанти зруйнували майже 400 об'єктів культурної спадщини та понад сто культових православних споруд. Тому сьогодні необхідно зробити все можливе, щоб зберегти ідентичність та самобутність України. зазначив у ході брифінгу міністр культури України.

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України:

Якщо поки що не вдається закрити небо над всією Україною, то принаймні таким чином ми закриємо небо над центром історичним центром Одеси. Тому, що злочини проти об'єктів світової спадщини, це зовсім іншого характеру виклики для світу. І сам факт обговорення цього питання з колегами міністрами в ЮНЕСКО, говорити про те, що розуміння того, що за українське культурне наслідування подекуди теж йде війна, потрібно захищати.

Зустріч відбулася у стінах Одеської національної наукової бібліотеки. У фондах якої - понад 40 тисяч раритетних та унікальних документів та книг. У тому числі й німецьких. Допомога в оцифруванні унікальних експонатів писемності можуть надати колеги з Німеччини.

Ірина Бірюкова, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки:

Такі партнерства посилюють наші спільні дії. З огляду на практику співпраці з мережею креативних міст ЮНЕСКО, а як ви знаєте Одеса визнана у 2019 році містом літератури ЮНЕСКО, ми бачимо як працює, потужно працює ця мережа підтримки, співробітництва, обміну інформації. Накопичення знань, тому переконана, що партнерство з такого рівня інституцією і опіка, увага, підримка є дуже важливими для Одеси.

Уповноважена з культури та ЗМІ Німеччини Клаудіа Рот також наголосила, що Україні потрібна допомога і в інформаційній війні, яка зараз розгорнулася по всьому світу. Це питання планують порушити через 10 днів на конференція країн «Великої сімки».

Клаудіа Рот, уповноважена з культури та медіа Німеччини:

Коли ми говоримо про свою підтримку, і про те, що культуру у вашій країні потрібно захищати, ми говоримо ще про те, що зараз стала актуальною думка, що потрібно навчитися боротися з російською пропагандою. І для цього слід створити необхідні умови та задіяти необхідні методи, щоб успішно боротися зі світовою інформаційною війною, розв'язаною проти нас.

Але є проблеми, які необхідно вирішувати зараз. Розглядається питання фінансової допомоги для реставрації одеських пам'яток культурної спадщини. Насамперед це будівля Філармонії. Десь на початку року вже почалися роботи, але через військові дії їх довелося призупинити.

*** Історичний центр Одеси входить у список Всесвітньої спадщини UNESCO


Схожі новини

Коментарі