НОВИНИ ГРАД » Новини » Продовольча безпека, житло для переселенців, робочі місця: основні завдання Координаційного гумштабу
Продовольча безпека, житло для переселенців, робочі місця: основні завдання Координаційного гумштабу
Читати grad.ua у  

В Одеській області на сьогоднішній день зареєстровано понад 70 тисяч вимушених переселенців. Окрім продовольчої допомоги, сьогодні у координаційному штабі працюють над можливістю забезпечити якісним житлом цю категорію населення.

Олексій Чорний, голова Координаційного гуманітарного штабу при ООВА:

Зараз є близько 10 тисяч місць, це приватні оселі які власники готові надати безкоштовно і держава компенсує комунальні витрати. Але ми розуміємо, що кількість житла в приватних оселях може зменшуватись, тому що можуть повертатися назад ті одесити, які виїхали за кордон. Відповідно ми готуємо будівлі для постійного перебування. Це колишні гуртожитки, які належали системі освіти.

Перший проект підготовки для цих цілей гуртожитку реалізується разом із ООН. Загалом на Одещині вже обстежили сорок відповідних будівель. Для приведення їх у належний вигляд також шукають донорів за кордоном. Також у ста семи складах гумштабу постійно поповнюється запас продуктів. Як місцевих громад, так і для допомоги переселенцям. У рамках програми «Сусід» передають продукти, засоби особистої гігієни, медикаменти мешканцям Миколаївської області. Співпраця йде і з військовими підрозділами.

Ми займаємось допомогою військовим. Ми координуємо зусилля волонтерських організацій і самі шукаємо по тим потребам, які в нас є. для того, щоб забезпечити все що необхідно військовим. Це можуть бути як продовольство, одяг, так і товари подвійного призначення які використовуються в бойових діях.

Внутрішні переселенці, нагадують у гумштабі, можуть отримати допомогу, звернувшись до керівництва громади, де проживають. З будь-якими проблемами та питаннями, що виникають, можна звертатися на гарячі лінії колл-центру. Нагадаємо, працює також спеціальна анонімна лінія для військовослужбовців.

Вона анонімна, але в цілому більшість дзвінків не анонімні. Тобто звонять самі військові або їх родичі і скаржаться на ситуацію, яка відбувається в частинах і ця інформація надходить в командування і вони відповідно вже вирішують, чи організовувати перевірку і які санкції вчиняти до порушників. 

Ідуть перевірки і самих волонтерів. Спрощена процедура ввезення гуманітарних вантажів вже принесла низку проблем. Коли послабленнями скористалися недобросовісні громадяни.

Тим не менш, ті механізми які є вони використовуються правоохоронними органами для перевірки, що завозиться і яким чином використовується. Ми зі свого боку, виявили певні зловживання, які були в нашому штабі і передали цю інформацію правоохоронцям. Відкрито кримінальне провадження і ведеться розслідування на даний час.

Замінити гуманітарну допомогу на підтримку вітчизняного виробника – ще одне завдання для усієї країни. Майже все, чим допомагають сьогодні закордонні донори населенню, може вироблятися на українських підприємствах, – наголошують експерти.

Наша політика залишається незмінною. З усіма донорами ми говоримо про те, що доцільно розміщувати замовлення на виготовлення всієї цієї допомоги, яку надсилають через кордон, на територій України, ми зараз готуємо список виробництв, і по продовольству і по засобам гігієни, ну в першу чергу які розташовані в Одеській області. Якщо немає таких виробництв, по тим видам товару, який потребують громадяни, то надаємо інформацію по виробникам по іншим областям.

Про роботу з облаштування житла для внутрішньо переміщених осіб, створення нових робочих місць для всіх мешканців одеського регіону та організацію системної підготовки кадрового резерву для військових підрозділів – у Координаційному гуманітарному штабі при військовій адміністрації одеського регіону розкажуть під час традиційного звіту за місяць.


Схожі новини

Коментарі