НОВИНИ ГРАД » Новини » Чи повернуть довоєнні мита довоєнні надходження до бюджету?

Чи повернуть довоєнні мита довоєнні надходження до бюджету?

Чи повернуть довоєнні мита довоєнні надходження до бюджету?
Читати grad.ua у  

Експертна спільнота продовжує коментувати пропозиції Кабміну повернути всі довоєнні мита. Уряд стверджує, що 35 відсотків надходжень бюджет через пільги – вже  втратив. Митні платежі та ПДВ скасували на самому початку війни, щоб уникнути дефіциту та підвищення цін. Тоді багато товарів завозилися з-за кордону. Сьогодні більшість вітчизняних підприємств повернулися до роботи, і повернення мит принесе користь – вважає глава асоціації малого та середнього бізнесу, Максим Тютюнников:

Згідно статистиці вже 40 відсотків підприємств вже стабільно працює. 8 відсотків підприємств більш менш почали працювати. Тому наразі, в принципі, шаг для того, щоб скасувати ці пільги – ми бачимо, що це шаг, щоб підтримати національного виробника, тому що відміна ПДВ та мита – це було здешевлення товарів. І дуже тяжко конкурувати нашим національним виробникам. 

Україні вкрай необхідно поповнювати бюджет, а митні платежі та ПДВ становлять третину надходжень. Скасування мита на ввезення автомобілів з-за кордону спочатку було введено для потреб армії. А незабаром з'явився серйозний потік дорогих та тисячі інших автомобілів, які українці почали завозити майже щодня. Держава за цей час втратила на пільговому ввезенні авто 13 із половиною мільярдів гривень – нагадує експерт.

Треба контролювати цільове використання цих джипыв. Тому що ми і всі бачили  публікації як завозили надто швидкісні, дорогі автомобілі, суперкари по пільговим разтаможкам робили. Тобто там ламбаргіні були на фотографії. 

Щодо інших рішень уряду у фінансовому секторі, деякі з них зараз справді невчасно скасовувати, каже експерт. Зокрема – спрощену систему оподаткування та відсутність штрафних санкцій для підприємців.

Серед плюсів, вот дії влади – можна відмітити те, що наразі є добровільна сплата всіх податків. Тобто, немає ніяких штрафів за несвоєчасну сплату податків, немає штрафів за несвоєчасне звітування. Хотілося би відмітити, що наразі є спрощена система оподаткування. Не 5 відсотків, а 2 відсотки з обороту. 

При цьому в тих регіонах, де підприємці отримують сьогодні чи не надприбутки для своєї традиційної сфери роботи, тут контроль за цінами та податками має здійснювати місцева влада, – вважає голова асоціації представників малого та середнього бізнесу.

Є деякі підприємства, ну наприклад, у туристичній сфері, на західній Україні, в період військової агресії, вони отримали над прибутки, наприклад, тому що там не було воєнних дій на їхній території і дуже багато біженців було зі сходу, з півночі, були вимушені переселятися і ми  всі бачили об’яви коли оренда квартири у Львові коштувала тисячу доларів. 

Повернення митних платежів та ПДВ вплине в основному на великі підприємства, що залежать від імпорту. Також, за словами експерта, зміни відчують аграрні господарства.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: