НОВИНИ ГРАД » Новини » Цены на овощи и фрукты будут расти, но дефицита не будет

Цены на овощи и фрукты будут расти, но дефицита не будет

Цены на овощи и фрукты будут расти, но дефицита не будет
Читати grad.ua у  


В Украине выросла цена борщевого набора. Причина – временная оккупация Херсонской области, объясняет Тарас Баштанник, президент всеукраинской плодовоовощной ассоциации. Именно там, по словам эксперта, в больших количествах выращивали капусту, морковь, свеклу и другие овощи.

Ситуація буде така, що дефіциту овочів не буде, оскільки є імпорт і не тільки є, але й зараз є. З усієї Европи до нас імпортується борщовий набір. Просто, що ціни будуть не 10-12 гривень за кілограм на моркву чи буряк, а 25 – 30. Серед всього борщового набору не очікується суттєвого підняття цін до війського рівня – це на картоплю, тому що картоплю в достатньої кількості вирощують приватні домогосподарства. 

Кроме того, еще с прошлой зимы выросла себестоимость продуктов. Сейчас цены взлетели из-за логистики, которая в военное время стала не только дороже, но и сложнее – из-за проблем с транспортом и риска для водителей. Не стоит забывать и о спекуляциях на рынке.

Звичайно певна, так би мовити, спекуляция це на паниці, на ажіотажі. На якихось речах, тобто ми ж спостерігаємо кожен тиждень то сіль там виросла в ціні, то крупи то ще щось. Тому це в тому числі питання паніки і нагнітання. 

Импортные фрукты и овощи также подорожали – отмечает эксперт.

Огірок, томат там іде з Турції зараз теж активно, він само собою став значно дорожче, бо є курс долара, є знов ж таки дорога логістика, імпортна - це призвело до того, що і місцеве подорожчало. Підтянулися до імпортної ціни. 

Цены на парниковые овощи и фрукты, которые выращивают в Украине, также выросли. Все из-за дефицита топлива и проблем с транспортом. Не всегда легко найти нужный автомобиль. Наш собеседник приводит в качестве примера доставку клубники.

Значною мірою ця ягода приїзжає з Закарпаття, зараз в них просто сезон збору. То ціна, з якої отримає фермер який її виростив, на Закарпатті вона не перевищує 50 грн, то 40-50. Це не значить, що той хто її перепродає заробив там 100 відсотків, він там заробив достатньо, але ризики на себе взяв, особливо по логістиці. Дуже важко зараз шукати транспорт. 

Эксперт также опровергает опасения касательно дефицита сезонных фруктов. Все будет – уверяет Тарас Баштанник. 

Основні регіони вирощування лохини, суниці або малини це північні і західні, центральні області. Власно кажучі іх там не зачепило. І тому по цих позиціях все буде нормально. А по лохині, думаю, що навіть дуже нормально. Тобто урожай має бути хороший. 

Единственная проблема которая остается – снижение покупательной способности украинцев, отмечает эксперт. Фрукты и овощи не являются продуктами первой необходимости, а потому в перспективе спрос на них может падать – считает Тарас Баштанник. 


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: