НОВИНИ ГРАД » Новини » Очередное повышение тарифов на газ приведет к росту бедности в Украине

Очередное повышение тарифов на газ приведет к росту бедности в Украине

газ подорожание
Читати grad.ua у  
Совсем скоро цена на газ в Украине значительно вырастет – говорят эксперты. На сколько она увеличится, какова реальная стоимость энергоресурсов в Украине и к чему приведет скачок цен ТРК «ГРАД» рассказал член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий Юрий Корольчук.

Цена на газ для населения и теплоснабжающих организаций вырастет на первом этапе на 25%.
Наразі ціна на газ становить майже 7 тис. грн. за кубометр, відповідно, очікується, що вже у жовтні, крайній термін це листопад, за підсумками переговорів МВФ і уряду варто очікувати, що ціна на газ буде становити від 8,5 до 9 тисяч грн. Наразі, це поки що визначається в зв’язку з розрахунками інфляційних показників, курсу гривні до долару, тому що, ймовірно, буде відбуватись знецінення гривні. Ці фактори дадуть змогу сформувати вже точніше уряду, яка ціна буде: чи то 8.600 – 8.700. Адже в любому випадку навіть такий ріст є суттєвим, це фактично 25%. І це, треба розуміти, не буде завершення підвищення вартості газу.

Второй этап повышения цен на энергоресурсы запланирован на апрель-май 2019 года.

І там ціна вже дійсно має стати ринковою. И сьогодні це ціна – 14,5 тис. грн.. Ймовірно, при умові росту цін на нафту, то скоріше за все ринкова ціна на травень 2019 р. може становити навіть і 16 тис. грн., і більше, можливо. 

Повышая цену на газ, Украина сможет рассчитывать на кредит МВФ и укрепить золотовалютные запасы, но для граждан страны это ничем хорошим не обернется – считает эксперт.

Тому що, по-перше, частина людей, які сьогодні претендують на субсидію, вони іі не отримають, тому що їхні доходи зросли, були підвищені пенсії, зріс середній рівень зарплати, й відповідно на перший погляд буде здаватись, що у людини достатньо коштів, щоб оплачувати ціну на газ на рівні 7 тис. грн. Але ціна зросте до 8,5 тис. грн., і відповідно людина не отримує субсидії, але їй доведеться платити по повній програмі. 

Возможные риски от повышения цен спрогнозировали и в профильном Минрегионбуде.

Вони очікують, що зросте заборгованість за житлово-комунальні послуги за так званими живими грішми. Сьогодні заборгованість становить 40 млрд. грн. Це фантастична цифра, з них 33 млрд. – це борг за газ і тепло. У випадку росту ціни на газ до 8,5 тис. грн., в уряді очікують на травень місяць, коли завершиться опалювальний сезон, заборгованість зросте до 90 млрд. грн., з них трохи менше 80 млрд. – це будуть борги за газ і тепло.

По мнению нашего собеседника, цена на газ вообще не должна повышаться. 

Якщо ми імпортуємо газ, то ми повинні тоді встановлювати ринкову ціну на газ. Але ми його сьогодні не імпортуємо вже, і по балансу 2018 року Україна не потребує імпортного газу для потреб населення і теплокомуненерго. І важливо розуміти, що ціна на газ навіть 7 тис. грн. вже була завищеною, і максимальний рівень, який мав би бути, це 3,5 тис. грн.

Объяснил аналитик и то, почему реальная цена на газ для населения должна быть не больше 3,5 тисяч гривен за кубометр. 

Це та сума – 3,5 тис. грн., яку компанія «Укргазвидобування», яка видобуває газ для населення й теплокомуненерго, яка може їх освоїти. Тобто, вона потім може ці гроші отримати, використати на внутрішні потреби для виплати ренти податків, інвестувати в розвиток буріння. Більше грошей вони просто не можуть освоїти. Ми побачили за підсумками 2017 року «Укргаз України» опинився в ситуації, коли вони зібрали з населення оці додаткові гроші, тобто люди заплатили не 3,5 тисяч, а 7 тисяч. І вони потім не змогли їх витратити. 

Ситуацию вокруг цены на газ эксперт считает парадоксальной. 

Не мали б ми підвищувати ціну, але є зобов’язання перед МВФ. Тобто уряд України, який підписував меморандум, взяв на себе ці зобов’язання. На жаль, це вдарить і по бюджету, тому що доведеться збільшувати виплати субсидій, плюс – зросте заборгованість за житлово-комунальні послуги. Це нічого хорошого не дасть. Грубо кажучи, ЖЕКи, теплокомуненерго, водоканали, вони не отримають достатньо коштів, для того щоб проводити банальні ремонтні роботи. 

Рост газовых тарифов для населения неизбежно приведет к росту тарифов на остальные коммунальные услуги. В первую очередь, на горячую воду и отопление. Причина – в составляющей этих тарифов стоимость газа оценивается в 60%. Итогом будет спад благосостояния населения. Учитывая то, что многие граждане и так живут на грани бедности, последствия для них будут плачевными.
Вы согласны с экспертом, что цена на газ завышена?
ДА
НЕТ
ДА 0%
НЕТ 0%
+8690

Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: