НОВИНИ ГРАД » Цей день в історії Одеси » Останній рейс «Адмірала Нахімова»

Останній рейс «Адмірала Нахімова»

Читати grad.ua у  

1829 рік. Помер генерал від інфантерії Іван Васильович Сабанєєв – герой Вітчизняної війни 1812 року. Жив у Одесі з 1816 року, багато зробив для благоустрою міста. Придбав будинок на Надєждінській (Гоголя), один із найбільших дарувальників міської бібліотеки. Похований на 1-му християнському цвинтарі (нині Преображенський парк).

1878 рік. Народився в Одесі (за іншими даними – в Катеринославі) генерал Олександр Андрійович Свічін. Блискучий офіцер, який закінчив Миколаївську Академію Генерального штабу за першим розрядом, бився на полях Російсько-японської та Першої світової воєн. У 1918 році Свечін добровільно вступив до лав Червоної армії і деякий час був начальником Всеросійського головного штабу - . по суті, аналог Генштабу Імператорської армії. Після Громадянської війни на викладацькій роботі у військово-навчальних закладах РСЧА. У 1922-1924 — головний керівник усіх військових академій РСЧА з історії військового мистецтва. З червня 1925 р. — заступник головного керівника Військової академії РСЧА зі стратегії. У 1927 р. удостоєний звання «професор вищих військово-навчальних закладів». 20 лютого 1931 року заарештований за звинуваченням у приналежності до так званої контрреволюційної монархічної організації «Весна». Засуджений до п'яти років позбавлення волі у виправно-трудовому таборі. Достроково звільнено, повернуто на армійську службу. Заарештований 30 грудня 1937 р. за звинуваченням у участі у військовій змові засуджений до розстрілу 29 липня 1938 р. Вирок виконано того ж дня. 1956 р. реабілітований.

1907 рік. Чини розшукової поліції, які вживали заходів до затримання партії експропріаторів, які останнім часом наводили страх на обивателів, встановили, що в усіх більш-менш великих експропріаціях брав безпосередню участь молодий чоловік Ельман, який змінював кілька разів на день сукні та грим. Організувавши зграю, він став її отаманом. Протягом цілого року зграя була невловима і за цей час встигла експропріювати суму в кілька десятків тисяч рублів, причому неодноразово їй доводилося відстрілюватися від поліцейських, які її переслідували. Кілька місяців тому члени компанії один за одним почали попадатися до рук розшукової поліції. Чотири місяці тому вся компанія, складена Ельманом, була спіймана, і лише один з них, невловимий Ельман, поспішив залишити Одесу і подався на Кавказ. Після його від'їзду справи експропріаторів в Одесі сильно похитнулися. Незабаром Ельман вирішив повернутися до Одеси і взявся за організацію нової армії нальотчиків. і, як і раніше, міняв грим свій. Однак цього разу Ельмана вдалося вистежити, і коли він, загримований продавцем цигарки врознос, повільно прямував на влаштовану ним нараду, він був несподівано оточений агентами, що переслідували його, і затриманий. «Одеські Новини».

1909 рік. Трагедія двох інспекторів. Самогубство звільненого інспектора народних училищ Отто та загибель у вогні інспектора Тишкіна. Нещодавно звільнений інспектор міського училища Отто, з'явившись в училищі для подання касового звіту новопризначеному Тишкіну, кинув запалений сірник у залиті заздалегідь бензином документи і потім, вибігши в коридор, наклав на себе руки. Спалахнув вогонь, жертвою якого став Тишкін.

1941 рік. У районі Одеси на винищувачі І-16 Семен Андрійович Куниця вступив у бій з 4 «Meссершмітт». Йому вдалося збити одного супротивника. Коли скінчилися боєприпаси, Семен Куниця пішов на таран та знищив другий літак ворога. Після цього залишив винищувач на парашуті, але був убитий у повітрі. Його тіло опустилося в розташуванні 25-ї Чапаєвської стрілецької дивізії. Похований на місці загибелі. Старшого політрука Семена Куніцу, комісара ескадрильї 69-го винищувального авіаполку, посмертно нагороджено орденом Леніна. Під час оборони Одеси, зробив 107 бойових вильотів, у 12 повітряних боях знищив особисто 2 та у групі 2 ворожих літака. Звання Героя Радянського Союзу Семену Андрійовичу Куніці посмертно надано 10 лютого 1942 р.

1986 рік. «Адмірал Нахімов» вийшов із Одеського порту в останній рейс. Офіційно на борту по судновій ролі та списку пасажирів перебувало 1243 особи (фактично набагато більше). Судно не відповідало вимогам Конвенції СОЛАС-1974 з безпеки мореплавання, тому його експлуатація обмежилася круїзами Кримсько-Кавказької лінії між портами Одеса-Ялта-Новоросійськ-Сочі-Сухумі-Батумі. Реєстрові документи судна на придатність до плавання продовжувалися рік у рік.

Пароплав «Адмірал Нахімов»

1992 рік. В Одеському зоопарку народилося слоненя. Він отримав ім'я Сім Елефант, але в Одесі став відомим під ім'ям Фантік. Батьки – Тарун та Венді. У 1980 році з Індії вони потрапили до Праги, звідки викуплені Зовєтєднанням СРСР для Одеського зоопарку. Фантік вигодований штучно. За три роки він став артистом міжнародного цирку в Австрії.




Схожі новини

Коментарі