НОВИНИ ГРАД » Новини » В Одессе стартовал семинар-практикум «Зрима пісня»

В Одессе стартовал семинар-практикум «Зрима пісня»

Читати grad.ua у  

Освоить основы мастерства плетения из бисера и соломы, Петриковской росписи и других народных промыслов можно на мастер-классах, которые пройдут в рамках Всеукраинского семинара-практикума «Зрима пісня». Обучать всех желающих будут народные мастера, которые приехали в Одессу из разных уголков Украины.

Семинар-практикум «Зрима пісня» проходит в нашем городе уже 13 лет подряд. И с каждым разом в Одессе собираются все больше народных мастеров из разных регионов Украины, рассказывают организаторы мероприятия.

Светлана Григорьева, зам. директора Культурно-просветительского центра «Козак-центр»: Робота наша направлена на відродження української культури, на відродження символіки і семантики в українській культурі. Це основна мета нашого заходу. І направлено це все для того, щоб наших вчителів, керівників гуртів і інших об’єднань зацікавити і понести це все до наших діточок.

Искусство ткачества, росписи, бисероплетения дошло до нас из глубины веков. И сегодня, благодаря народным мастерам, каждый желающий может научиться украшать пространство вокруг себя, изготавливать предметы обихода, сохраняя и приумножая традиции народа.

Людмила Минтус, народный мастер, г. Кролевец, Сумская область: Ми представляємо Кролевеччину - художньо-декоративне ткацтво, що на Сумщині. Навчаємо дівчаток нашому такому старотивному ремеслу, як ткацтво, художньо-декоративне. Характерне наше ткацтво - це червоне по білому полотні. Крупні форми геометричного орнаменту. Ткані, рушники, скатертини, випилки, панно.

Наталья Яртесь, народный мастер, г. Львов: Займаюся з дівчатами бісероплетінням. Є такі дівчата, які ходять до мене на майстер-класи буквально з першого приїзду мого. Жінка вона завжди любить себе прикрашати. Це - з одного боку, з другого боку - будь-яка прикраса виконує оберегову роль. І скільки буде жити жінка - стільки буде жити і прикраса.

Наталья Рыбак, заслуженный мастер народного творчества Украины, с. Петриковка: Я не можу сказати що це - семінар-практикум, це свято. Зрима пісня, всі люди збігаються. І повірте мені, тут усі - наші люди. Це всі, хто душею це відчуває, кому це потрібно, хто це любить. До петриківського розпису ніколи не проходе ні цікавість, ні живий інтерес.

Торжественное открытие очередного семинара по традиции состоялось в одесском «Козак-центре».

Сергей Шпак, директор Культурно-просветительского центра «Козак-центр»: У нас був проект «плоди Зримої пісні». Тобто, багато дітей - вони навчилися вишивати. Вони вже за цей час стали мамами, папами. І вони вже навчаються не тільки вишивати, но і різними видами декоративного мистецтва займатися. І займаються вже і діточки їх.

И все эти годы проведение семинара активно поддерживала общественная организация «Интеллектуальны форум».

Лариса Козловская, представитель общественной организации «Интеллектуальный форум»: І знову на тренах Одещини - зрима пісня. І в котре всі ми маємо змогу долучитися до української національної культури. І звісно, за постійної підтримки «Інтелектуального форуму».

Мастер-классы в рамках семинара-практикума «Зрима пісня» будут проходить до конца октября.  


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: